Nádor děložního čípku

Dobrý den, jsem muž, 50let, žiju s přítelkyní 53let. Před měsícem jí bylo provedeno vyšetření týkající se podezření na nádor děložního čípku.Domnívám se, že se jednalo o (jak jsem se dočetl)stěry buněk na tzv. cytologické vyšetření, které má zjistit předrakovinný stav.(Po lékařském vyšetření jsme čekali 14 dnů na výsledek). Informace po prvních výsledcích zní, že se jedná o hraniční hodnoty. Další vyšetření má proběhnout za 2 měsíce (nyní za měsíc). Přítelkyně nepociťuje žádné jiné potíže. Chtěl bych se zeptat co znamená pojem předrakovinový stav, hraniční hodnoty výsledků? Jaký je další postup v případě různých výsledků - 1.zlepšení-není prokázán předrakovinový stav, 2.stále hraniční stav, 3.prokázán předrakovinový stav. Dále se chci zeptat na zjištěnou informaci: "Za hlavní vliv v současnosti považujeme infekci HPV – lidským papilomovým virem. Dá se tedy říci, že zhoubný nádor čípku je infekčním onemocněním." Co znamená tato skutečnost pro mě, jako sexuálního partnera? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

dobrý den, záleží co se tam našlo.pokud to bude suspektní tj předrakovinový stav, je vhodná tzv.konizace neboli biopsie z čípku. pokud bude konizát z čípku dostatečně velký a předrakovinové buňky nebudou dosahovat okraje a nebudou to rakovinové buňky, je problém vyřešen.pokud bude konizát nedosatečný, tj. větší rozsah infiltrace,nebo de budou nacházek rakovinové buňky, bude následovat odstranění dělohy a vaječníků.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: