Nádor na slinivce

Dobrý večer paní doktorko.V minulých dnech byl příteli-(57let,nyní 65kg) diagnostikován nádor na slinivce s metastázami na játrech-tvaru ementálu.Nález na slinivce:" V oblasti hlavy a těla obtížně diferencovatelný oproti okolním strukturám,kauda nepravidelně homogenně vysyceny,bez defektu a aneurismatu."Toto je z kontrastního CT. Celkově se závěrem:Hepatomegalie s rozsáhlým meta postižením.Tumorozně zvětšena kauda pankreatu se spádovou lymfadenopatii. Jinde žádný nález nebyl zjištěn. Čeká ho biopsie na IKEMu za 14dní.Prosím můžete mi vysvětlit jaké šance jsou na léčbu,operační léčbu a přežití.. přítel skoro rok ubýval na váze-cca celkem8kg, což jsme ale přičítali spíše velkému stresu doma a v zaměstnání.Poslední 2 měsíce byl ten ubytek největší cca 4-5kg.Je mi jasné,že chemoterapii se nevyhne a moudřejší budeme až po biopsii,přesto prosím o pomoc-radu,informace.Děkuji Pavla

Odpověď odborníka:

Milá Pavlo, moc ráda bych pro Vás měla nějaké dobré zprávy... V tento okamžik ještě není výsledek biopsie, který je pro léčbu a satnovení dalšího postupu stěžejní. Ale s ohledem na metastatické postižení jater a na to, jak popisujete průběh nemoci, se obávám, že se bude jednat o zhoubný nádor slinivky, v tuto chvíli již metastazovaný do jater. Takové stadium onemocnění se bohužel nedá operací vyřešit a jedinou možností je chemoterapie. Ta ale nedokáže onemocnění většinou vyléčit, spíše jen na nějaký čas zastavit nebo alespon zpomalit. Ráda bych pro Vás měla lepší zprávy. Nyní jistě přemýšlíte, co byste mohla udělat ... přítel asi nyní nemá moc chut k jídlu a dále hubne, zkuste se v lékárně poradit ohledně tekuté výživy k doplnění přijaté energie a držte se! Držím Vám palce!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Čeká vás ozařování karcinomu prostaty? Poradíme, na co se připravit
Žaludek
Články: Žaludek
Žaludek je vakovitý orgán...
Co je to hydrokéla?
Články: Co je to hydrokéla?
Hydrokéla je označení pro...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: