Nádor - rakovina prsu

Dobrý den, mám dotaz ohledně své maminky. Mámě je aktuálně 67 let a nedávno se zmínila, že má již větší bulku na jednom prsu. Boule je v prý v horní části prsa (prso je vhorní části zatvrdlé), až vtahuje bradavku (ukázat bohužel nechtěla, lépe tedy popsat nedovedu). Vím, že nejlépe by bylo aby šla okamžitě na mamograf, ale bohužel má určité předsudky vlivem nedostatečných informací a desinformací. Ráda bych tedy sehnala co nejvíce kvalifikovaných odpovědí. Jde mi o to, zda se vždy v případě, že na mamografu je patrný nález provádí biopsie? Dále pak zda je možné, že vlivem biopsie se může nádor rozšířit dále(toto je jeden z argumentů proč mami odmítá situaci řešit)? A pak také zda je možné odebrat bulku - celé prso aniž by se následně prováděla chemoterapie (vzhledem k věku mami nechce chemoterapii ani ozařování postupovat, navíc je slabé konstituce a předpokládá, že by ji bylo nadmíru zle a tuto léčbu by nepřežila....) děkuji za odpověď Dana

Odpověď odborníka:

milá Dano, chápu obavy Vaší maminky, není první pacientkou, která ze strachu z nemoci ji nechá zajít příliš daleko. Bez mamografu a biopsie to však bohužel nepůjde. Abychom mohli začít cokoliv dělat, musíme znát složení nádoru! Biopsie je zcela bez pečný úkon, ještě jsem ve své praxi neviděla pacientku, které by se vlivem biopsie nádor rozšířil jinam, to můžete maminku zcela uklidnit. pokud nechce chodit na ozařování, pak by metodou volby bylo odberání celého prsu. Co se týče indikace podání chemoterepia záleží na složení nádoru, u některých nádorů se podává pouze tabletová hormonální terapie bez chemoterapie. Ale i pokud by byla chemoterapie na místě, nikdo ! ji nemůže nic nutit! Přesvědčte maminku, čím dříve půjde, tím větší má šanci na vyléčení a ať se ničeho nebojí, nikdo ji nemůže k ničemu nutit! Jde o ni a ona může zcela o všem sama rozhodovat !!! Držím palce. KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: