Nádor slinivky

Dobrý den, manželovi diagnostikovali nádor slinivky (C252) s generalizací do jater. Po první serii chemoterapií (6x po 14ti dnech Folfirinox) se něco zlepšilo, něco zhoršilo. Adenokarcinom kaudy pankreatu se zmenšil (nyní 31x18x35) a játra: progrese velikosti ložiska SII (nyní 10mm). Máme naplánovanou další chemo, stejnou (1.dávku už máme za sebou) a na meta na játrech nám byl doporučen přístroj Cyberknife. Je nějaká pravděpodobnost že pokud se nádor na slinivce opět zmenší a na meta na játrech zabere Cyberknife, že bude možnost nádor na slinivce odoperovat? Nebo pokud bylo na začátku sděleno, že nádor nelze operovat, je toto konečné? Doktor nám při první návštěvě řekl kolik manželovi zbývá času.Je operace jediným vyléčením nádoru slinivky? A žije člověk i po vydařené operaci max. pět let nebo i více? Má manžel větší šanci na vyléčení v Brně v MOÚ, hodně často se uvádí, že tam jsou soustředěni specialisté, kteří mají nejvíc zkušeností. Moc děkuji za odpovědi, hezký den

Odpověď odborníka:

Milá Niky, problém u řady onemocnění je ten, že nejsou jen tam, kde jsou zrovna vidět, ale že se jedná o systémové onemocnění. Ale nic neplatí v medicíně stoprocentně ! Takže pokud se ložisko v játrech ozáří a po následné chemoterapii bude vidět, že opět dochází ke zmenšení, budou snížené i nádorové markery, pak jistě bude další postup ke zvážení - např i ozáření primárního nádoru ve slinivce možná snad i operace. Jedná se o velmi agresivní onemocnění se špatnou prognoszou, ale jsou zázračná malá procenta pacientů, kde se prostě zadaří. A vy jste nyní stále ještě ve fázi, kdy můžete alespoň doufat. Rozhodně si nemyslím, že by v MOU Brně léčili nějak odlišně, že by tam byli soustředováni specialisté lepší než v jiných nemocnicích. Uvádíte, že jste z Prahy, zde je koncentrace specialistů ve fakultních nemocnicích obrovská, jen možná se tolik neprezentují v mediích ... Ve VFN na Onkologické klinice např.pan přednosta se na nádory slinivky specializuje a myslím, že se o ně stará podle světových nejpokrokovějších standartů. Má-li manžel Folfirinox a doporučený caberknife, myslím, že je o něj postaráno nejlépe, jak lze.Moc držím palce!!!KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: