Nádor štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o informaci týkající se nádoru štítné žlázy. Maminka (55let) byla na biopsii ŠŽ. V prvotní výsledku byl zjištěn velice atypický papilární karcinom nebo ca medulární, který umí napodobit úplně vše. Konečný výsledek histologie zatím není znám. Zajímá mne zda v případě, že má nádor velikost 6mm bude nutná i jiná léčba (ozařování, chemoterapie) nebo postačí chirurgický zákrok, kam nádory ŠŽ popř. metastazují (bude nutný nějaký screening) a hlavně jaká je u nádoru této velikosti prognóza? Velice děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud by se potvrdil anaplastický karcinom, byla by prognóza špatná. U medulárního ca je prognóza lepší než u anaplastického, ale horší než u ostatních diferencovaných karcinomů. Přesná čísla neuvádím, nakonec vždy jde o konkrétního pacienta a statistika může být někdy i zavádějící. Nádory štítné žlázy nejčastěji metastazují do spádových uzlin, do mezihrudí, do plic, do kostí, do centrálního nervového systému. Primární léčbou je, pokud je to možné, úplně odstranění nádoru a spádových uzlin. Další léčba se odvíjí od nálezu a screeningu metastáz - někdy i 6 mm tumor může metastazovat a je potřebná celotělová léčba či léčba v oblasti metastázy, někdy ne. Přeji mamince hodně štěstí, co nejpříznivější nález a Vám pevné nervy.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x