Nádor varlat

Dobrý den, měl bych pár otázek. Je mi 15 a před zhruba 5 lety jsem si nahmatal varikokelu v šourku. Byl jsem na operaci, ale doktoři mi pouze přerušili nějakou žílu vedoucí do varikokely. (Omlouvám se, že nevím kterou žílu, pouze si pamatuji že to bylo v oblasti třísla.) Varikokela mi v šourku zůstala a mám ji dodnes. Včera jsem byl na preventivní prohlídce pro 15ti leté, doktorka mi řekla o nádoru varlat a dala mi propagační papírek aplikace ,,Hlídač koulí". Tuto aplikaci jsem si stáhl, přeřetl si příznaky a znejistil jsem. Velikost varlat se mi změnila právě varikokelou. (Myslím že levé varle je menší, doktorka co mě operovala to sama rekla.) Měřím 183 cm, tudíž trpím bolestmi zad, což je taky jeden z příznaků. Před zhruba měsícem mě začly bolet bradavky při doteku nebo lehkém zmáčknutí. Jsem vášnivý cyklista a přečet jsem si, že je to jeden z rizikových faktorů. Už nejméně 3 roky masturbuji a nádor prý nejčastěji vyrůstá ze zárodečných buňek, ze kterých se vytvářejí spermie. Poslední dobou jsem masturboval víc než obvykle a tak nevím, jestli občasné bolesti v šourku jsou z toho a nebo třeba z těsných trenek. Včera jsem si dělal samovyšetření, ale steží nahmatám a už vůbec nerozeznám, co je nadvarle a co varikokela v podobě zapletených žil. Žádnou bulku jsem nenahmatal a tak jsem se chtěl zeptat, zda mám navštívit urologa nebo si pouze každý měsíc samovyšetřit šourek a doufat že bolesti zad a bradavek jsou jen pubertální jevy. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Nádor varlat je většinou hmatný jako tuhá nerovnost přímo na varleti, většinou nebolestivá. Pokud máte obavy z nádoru varlete, je nejlepší objednat se na urologické vyšetření, kde se provede ultrazvuk varlat, který je suverénní diagnostickou metodou. LM

MUDr. Ladislav Mašek
MUDr. Ladislav Mašek

Specializace: Urologie
Pracoviště: Urologie Ukrajinská, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x