Nadváha

Po aplikaci a pravidelném užívání kortikoidů jsem přibral na váze cca15 kg se kterými se stále nemohu vypořádat. myslím, že se nestravuji tučně a o konzumaci cukrů už vůbec nemluvím. za posledních 5 let jsem ve své domácnosti spotřeboval maximálně 2 kg bílého cukru, a žádné limonády a ani buchty či sušenky nejím. Pokud mám chuť na sladké dám si med nebo rozinky ale to nebývá často. Ve stravě upřednostňuji zeleninu a drůbeží nebo libové hovězí maso. Omáčky jím málokdy a to jen v závodní jídelně pokud není nic jiného na výběr. Od té doby co jsem přibral na váze jsem unavenější a to mi vadí. Jsem zvyklý denně nachodit alespoň 2-3 km po práci. navíc stále přemýšlím jak se stravovat při zaměstnání když mám noční směnu. Děkuji za odpověď s pozdravem H

Odpověď odborníka:

Děláte vše správně, dodržujete všechna pravidla, která se doporučují při dlouhodobé kortikoterapii (pohyb, zdravá strava). Jako problematické u Vás vidím noční směny. Ke snížení nežádoucích účinků kortikoterapie se totiž doporučuje podávat tyto léky ráno mezi 6-8 hod., kdy se i tělu vlastní kortikoidy vyplavují nejvíce. U Vás však tento rytmus bude rozhozený vlivem nočních směn. Doporučuji týden zapisovat přijaté kalorie (vést si deník), na noční směnu si donést např. nakrájenou salátovou okurku, cuketu, knäcke-brot, neperlivou a nízkosodíkovou minerálku, případně zeleninový salát - méně rajčat (cukry), spíše bílkoviny než sacharidy (např. bílý jogurt, balkánský sýr, tuňáka ve vlastní šťávě). Jídelníček a zapsané hodnoty pak konzultovat s obezitologem (v Plzni například: dr. Matějková, I. interní klinika FN, alej Svobody 80, 377 103 511). Nejlepší by pro Vás byl režim bez nočních směn.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: