Nafouklé břicho

Dobrý den, poslední dobou mívám asi potíže s trávením. Před půl rokem jsem měla předepsaná ATB + jsem si k tomu koupila probiotika, ale přijde mi, že mám zažívání od té doby trochu rozházené s tím, že ale se to stupňuje. Nejvíce se mi to začalo objevovat při změně HAK před měsícem a půl (Z Chloe na Minesse). Nevím, jestli není možné třeba zavodnění, díky kterému mi pak nafoukne bříško víc. Ráno mívám většinou bříško ploché, ale nebývá to vždy pravidlem, ale stačí, abych cokoliv snědla a břicho se mi nafoukne tak, že vypadám jako těhotná. Neměřila jsem to, ale nafouknutí je viditelné, proto si myslím, že i o 10 cm. Dělala jsem si i těhotenský test, ale vyšel negativní. Jím vše (i sladké, bílé pečivo, občas zeleninu, ovoce,...) a když mám chuť, ale snažím se jíst pravidelně. Většinou ale celý den něco uzobávám. Stolici ale pravidelnou až tak nemívám. Kolikrát nejdu na velkou třeba 3 dny a pak během jednoho dne jdu 3x - 4x a stolici mám tím řidší, čím víc jsem na toaletě. Vcelku často trpím na plynatost. S močením ale problém nemám. Co se týče pohmatu, tak mi břicho přijde měkké. Jelikož jsem studentka + mám sedavou brigádu, tak toho pohybu moc nebylo (hlavně přes zimu), což se doufám zlepší. Pitný režim většinou nedodržuji, protože jinak musím mít po ruce vždy toaletu a přijde mi, že mám v žaludku rybník. Většinou vypiji 1l+ tekutin, snažím se vyvarovat bublinek. Stravuji se většinou ve školní jídelně nebo v kantýně u práce. Dnes mě trápí pálení žáhy a navíc chvilku po jídle mám takový pocit hladu, ale moc bych sníst nedokázala. Ale to je velice výjimečné. Poslední dobou (cca měsíc) trpím stresem. Přemýšlela jsem, že bych zkusila nejdříve z lékárny psyllium nebo probiotika + změnit antikoncepci (což i tak plánuji, protože mi nevyhovuje) a pak bych asi zašla za doktorem. Mohla bych Vás moc poprosit o radu, čeho by se to pravděpodobně mohlo týkat? Popřípadě, co bych měla ze svého jídelníčku vyloučit či jestli by bylo vhodné něco přidat (kefírové mléko)? A kdyby se to nezlepšilo, tak upalovat k Dr? Moc mě to trápí, poněvadž jsem štíhlá a to bříško je poměrně neúměrné. Naposledy jsem vážila 58kg/173cm a váha se mi moc nezvyšuje. Stačí ale abych pár dní nejedla (v případě nemoci) a hned mám bříško splasklé a nějaké kilo dole. Moc Vám děkuji za radu..snažila jsem se popsat vše, co mi připadalo důležité.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v podstatě jste si odpověděla sama. Doporučil bych Vám zopakovat léčbu probiotiky, zvýšit příjem tekutin (1 l je naprosto nedostatečný), více pohybu. Co se týká stravy - dostatek vlákniny, pravidelná strava, jíst častěji, menší dávky. Váhu máte ideální. Změnu antikoncepce také mohu jen doporučit

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: