Nafouklé břicho, potíže s trávením

  • Dotaz od: Kateřina H.
  • Publikováno: 26.8.2013
  • uLékaře.cz

Dobrý den, již dlouho mě trápí jeden problém. Ráno vstanu a jakmile cokoli sním, i něco malého, třeba jen malý bílý jogurt, nafoukne se mi břicho. Během dne, i když jím málo se tak stále zvětšuje a rozdíl na pravítku je o několik cm, ve váze však jen minimální (odpovídá snědenému množství jídla). Ráno opět začíná vše znovu. Například oblečení, které mi je ráno akorát mi je večer malé nebo těsné. Od začátku tohoto roku se mi k tomuto také přidaly potíže s trávením. Jídla, která mi kdysi nedělalo problém strávit dnes můj žaludek tolik neudrží. Jedná se především o maso, mastná, tučná a grilovaná jídla. Často mě i z ničeho nic začne bolet žaludek, nemohu skoro vstát a buď to za chvíli přejde, nebo začnu zvracet, často se ke zvracení přidá i průjem a tím se vše zhoršuje, minimálně den v těle pak udržím jen vodu, případně piškot. Byla jsem s tímto jednou u mé praktické lékařky (v době, kdy bolesti a zvracení neustávaly) a ta mě poslala do nemocnice s podezřením na zánět slepého středa. Vyšetřili mě a nic nenašli, vše bylo v pořádku. Dali mi injekci proti bolesti a ještě ten den bylo vše v pořádku. Stresové situace neprožívám nijak velké, jen pouze klasické, všední (ujede mi MHD, přijedu pozdě, něco jsem zapomněla,...). Musím se ve výběru jídle proto hodně omezovat a nikdy pořádně nevím, jestli mi náhodou nebude špatně, nebo když už je mi špatně, tak nevím z čeho nebo proč. Poradíte mi prosím, co mám dělat? Předem vám moc děkuji! S pozdravem a přáním hezkého dne, Kateřina H.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno Kateřino, pokud se během dne obvod břicha zvětší, a po nočním lačnění zase zmenší k původní hodnotě, nejedná se s největší pravděpodobností o závažné onemocnění. Na druhou stranu, Vám popisované zažívací obtíže vyžadují podstoupit vyšetření k určení, zda jsou organicky (hmatatelně) či funkčně podmíněné. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším praktickým lékařem na možnosti komplexního gastroenterologického vyšetření. Pokud se žádná organická příčina nenajde, jedná se nejspíše o funkční obtíže, a ty jsou doménou psychologů a psychiatrů. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-29 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: