Nahla bolet kolien a vysoke aslo 913

Dobry den, chcela by som sa ta opytat na jednu vec. mam 26 rokov, pracujem ako zacinajuca ucitelka.ako rozlisim to ci mam reumatoidnu artritidu??? ide o to ze minuly rok mi zahodne na iimunologii zistili vysoke aslo mala som ho vtedy 600, nejak som to neriesila nebo som nemala tazkosti. Posledny mesiac ma z hodiny na hodinu, z minuty na minutu doslova zacalo pichat bodat v kolenach bola som na jednej oslave vylozila som si nohy na stolicku a prisli neutichajuce bodave a lamave bolesti. . myslela som si ze to bude,,zmena pocasia" ale bolest neprstavala, som z toho zdesena. bola som u reumatologicky, kolena mi neotekaju, nepuchnu, nemam ich cervene ani rano stuhnute, ale proste ma zacali boliet, ine klby ma nebolia iba kolena, je to bodava pichava a aj lamava bolest. Z krvy mi na reumalologii vyslo vysoke ASLO 913, bola som na x vystreniach nikde lozisko strepkokoka nenasli, CRP co je zaujimave je 3.5 cize v norme, reumatoidy faktor mam6.6, co je tiezz v pohode, krvy obraz ukazkovy, borelie negativne. tak ja uz nicomu nechapem, na plucnom mi z krvy zistiki zvysene IgA a IgG protilatky na plucne chlamydie vraj aj tie mozu sposobovat bolesti kolien. Lekari zatial hladaju, mam rayanudov syndrom(studene ruky a nohy) v chlade modarju tak leraka si mysli ze je to vaskupolatia, mam ict este na kopec vysetreni. Jedni lekari sa zhodli ze bolet kolien bude sposobovat vysoke ASLO a jedni zase ze to bude artroza, ako mam z toho vyjst? preboha ved som mlada a mam zit s bolestami kolien do konca zivota?? co je zaujimave kolena ma bolia v klude, ked lezim, sedim, ked chodim ma nebolia. zatial mi sa na to neprislo co sposobuje bodavu bolest, co mam robit????dakujem vam za radu. S pozdravom ostavam.

Odpověď odborníka:

Není snadné odpovědět. Ojedinělý nález, v tomto případě ASLO, není pro revmatoidní artritidu jednoznačně určující, ortopedi většinou tyto imunofaktory sledují vyjímečně, je to záležitost revmatologa, který záležitost jistě dořeší. Pro revmat. artritidu musí být splněna další kriteria, která neuvádíte. V úvahu připadá kombinace drobné distorse kolena s bolestí, možným otokem a výpotkem a určitá imunologivká reakce na možná nevelké ložisko, streptokok, jinde. Zuby, mandle, hltan, paranasální dutiby.gyn. nález. Vedl bych další vyšetřování v tomto směru. Revmatolog spolu s imunologem by měli nález dořešit. Podle výsledku léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: