Náhlá nespavost

Dobrý den, po velikém stresovém vypětí (státnice 29. 1.) jsem začala špatně spát. Usínání trvá cca dvě hodiny, v noci se často budím a probouzím se kolem páté hodiny. Zdají se mi hodně živé sny, ze kterých se vždy právě probudím. Praktická dr mi předepsala Lexaurin (po Stilnoxu jsem druhý den hodně ospalá), užívám 1,5mg před spaním již 4 dny. Nutno podotknout, že trpím cca 1,5 roku tinnitem, který činí usínání náročnější a již předtím jsem si musela třeba 2x za měsíc vzít Stilnox, ale jinak u mě platilo pravidlo, že když už usnu, spím dobře, i celou noc až do probuzení dětí tj. kole 6:30, proto mě teď tyto obtíže zaskočily, kord, když jsem čekala, že ze mě naopak všechno vypětí spadne. Myslíte si, že mám Lexaurin brát ještě nějaký čas a poté zkusit vysadit a nebo rychle zajít do spánkové poradny?Nemůže to být plíživý příznak deprese?Jinak mám doma dvě malé děti, které samosebou spánek již 4 roky trochu narušují, ale rodinné zázemí v pořádku, koníčka, který mě baví, zkrátka vlastně nevidím, důvod, proč se mi ten spánek takhle pokazil. Nebýt nevyspalá, jsem šťastná. Děkuji za odpověď Blanka

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Blanko, děkuji Vám za dotaz. V první řadě gratuluji ke státnicím, studovat při dvou dětech je umění. Ve Vašem případě se jedná s největší pravděpodobností o akutní nespavost /způsobenou velikým stresem/, indikována jsou hypnotika-léky na spaní /např.Stilnox-zkusila bych půl tablety na noc, nebo Lexaurin/. Lexaurin je benzodiazepinové anxiolytikum /potlačuje úzkost/- klidně jej nějaký čas užívejte /např. 3-4 týdny/- potom POSTUPNĚ vysazujte,nesmí se vysadit najednou. Tím můžete překlenout období, kdy ve Vás ještě stresor /škola, učení/ doznívá a způsobuje poruchu spánku. Je dobré brát při akutní insomnii léky, aby se nespavost nezafixovala. V případě, že potíže budou přetrvávat i po 3-4 týdnech, zajděte za neurologem. Domnívám se, že depresí netrpíte, to byste nehodnotila své zázemí jako dobré, nebavil by Vás koníček , neřekla byste, že nebýt nespavosti, jste šťastná. Opravdu se domnívám, že jde o následek stresové přípravy ke státnicím. Je to obvyklé, že nemoci a potíže se objeví v době, kdy stresor pomine a tělo již nechrání stresové hormony. Věřím, že se Vám dobrý spánek vrátí. Hodně štěstí. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: