náhlé bolesti při crohnově chorobě

Dobrý den, včera mě zničeho nic začalo bodat v břiše, celý ten "pás" pod pupíkem od leva do prava plus ještě tupá bolest jak zepředu i zedau někde uvnitř pánve. Stalo se mi to normálně při chůzi be městě a nemohl jsem udělat ani krok, tak jsem si sedl na lavičku a čekal až se to zklidní. Pokud jsem se nehýbal, bylo to mnohem lepší. Doma jsem pak zbytek dne proležel. Myslíte že bych to měl nějak řešit, nebo je to prostě normální? Občas, víceméně skoro pořád mě břicho během chůze pobolíná, ale takovéhle to ještě nikdy nebylo. Také už dva dny docela špatně vidím. Ostře asi tak na dva metry a dál už rozmazaně, ale oči nejsou nijak zvlášť zarudlé a ani nebolí. Aby toho nebylo málo tak ještě chodím na urologii, kde mně zase dělali kultivaci a léčí mě antibiotiky na prostatitidu, ale už je to měsíc a půl, beru už pátou krabičku léků a stále bez známek zlepšení. Může to být nějaká urologická komplikace spojená s Crohnovou chorobou? Ono vždycky když někam přijdu, tak se mně doktoři ptají, jestli s tou crohnovou chorobou nejsou spojený, třeba konkrétně na urologii, nějaké urologické záněty, jako kdybych já to měl vědět líp. Zřejmě toho o tom krom gaestroenterologů taky nikdo moc neví. A aby nebylo i tohohle málo, tak mi ještě v krvi našli už po několikáté zvýšené hodnoty prolaktinu a byl jsem odeslán na MR hypofýzy, ale nevěřím, že by se tam něco našlo. Nějaké spojení mezi zvýšenou hodnotou prolaktinu a Crohnovou chorobou asi neexistuje, že ne? Jediné co mě napadá, že jak mám pořád nafouklé břicho od toho zánětu, tak jestli mozek nějak nemůže reagovat na tlak v břiše, jelikož co jsem četl na internetu, tak zvýšené hodnoty prolaktinu mají hlavně ženské v těhotenství, kdy je tam ten tlak v břiše také, ale to je asi nesmysl. A nakonec bych se chtěl zeptat, pokud se na MR nic nenajde, tak kde by mohla být příčina toho zvýšeného prolaktinu a jak dál postupovat? Protože na endokrinologii mi řekli že to nic jiného než ten nádor na podvěsku mozkovém být nemůže a jak už jsem říkal - to se mi moc nezdá. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bolest podbřišku bych spíš přičítala stále nedoléčenému zánětu prostaty. Samozřejmě by pro vaše potíže bylo indikované i kolonoskopické vyšetření k vyloučení střevního onemocnění. Potíže mohou být i vertebrogenního (od páteře) původu. Hodnoty prolaktinu zvyšuje stres, adenomy a další nádory hypofýzy, některé léky a hypothyreóza (snížená funkce štítné žlázy).

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: