Náhlé deprese

Dobrý den, je mi 19 let, na začátku září mi z ničeho nic začalo být psychicky špatně. Vlastně to ani neumím popsat ale někdy je to šílené, připadám si bezmocná, přijde mi, že všechno je špatně, mám jakoby takový tlak v hlavě a bývá mi do pláče. Chvílemi je mi líp, chvílemi zase hůř. Nikdy předtím jsem nic podobného neměla, vždycky jsem byla v psychické pohodě, taky jsem se považovala spíš za optimistku. Začalo to prostě jednoho dne úplně najednou, bez příčiny. Pak se to na pár dní uklidnilo ale asi za týden se to znovu vrátilo. Nic závažného jsem v poslední době ani neprožila. Bojím se, aby to nebyla nějaká psychická nemoc. Máme deprese v rodině. Můj otec trpí na úzkosti, stejně tak jeho matka a babička. Sám můj otec byl od července do srpna v psychiatrické léčebně, začalo mi to právě za pár dní poté, co se vrátil domů. Musím říct, že jsem měla trochu strach z jeho návratu, protože jsem se bála, aby se mu jeho psychické stavy nevrátily, protože mi to bývá nepříjemné. Když byl tedy pryč, byla jsem úplně v pohodě, když se vrátil, byla jsem docela nerada. Když mi ale ty moje stavy začaly, už jsem byla v pohodě a s otcem v dobrém vztahu (žiji s ním a s matkou ještě v jedné domácnosti). Mohlo by to být tím? Nevím, čím to je a co mám dělat. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Drahá Adélko- je mi líto, že Vám diagnosa deprese splývá s katastrofickou představou. Chápu, že nikdo nechce získat nějakou diagnostickou "nálepku", ale není nutné přistupovat ke skutečnosti onemocnění takovou formou. Psychické poruchy spočívají v zásadě v určité labilitě metabolismu jistých molekul v centrálním nervovém systému. Jejich výskyt v lidské populaci je velmi častý. Genetika ve smyslu vrozené "křehkosti" v daném systému se jistě uplatní. Podstatné ale je, že úzkostné a depresivní poruchy jsou poměrně velmi dobře léčitelné. Zpravidla se kombinují různé přístupy- aplikace léků, psychoterapie../jsou i jiné měně časté metody- fototerapie, transkraniální stimulace, elektrokonvulsivní léčba../. Nevím, jak se léčba daří u Vašeho tatínka- na tomto místě bych moc ráda zdůraznila, že každý z nás je naprostý originál- tedy společná klinická jednotka rozhodně není "stejná nemoc" s týmž průběhem.. Moc doporučuji co nejdříve kontaktovat buď dorostového praktika, nebo přímo psychiatra. Čím dříve s léčbou začnete, tím je větší naděje na úspěšnou léčebnou odpověď.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x