Náhlé křeče na hrudníku

Dobrý den, chci se zeptat na možnou příčinu problému, který mě čas od času "navštěvuje". Občas se mi stane, že se mi z ničeho nic stáhne (dostanu křeč) spodní část krku včetně horní části hrudníku (jakoby kolem trubic, co tam vedou), nebo dostanu křeč do oblasti hrudníku vlevo po obvodu levého prsa zespod a šíří se to do okolí. Nemůžu se přitom pořádně nadechnout, špatně mi není, jen mi ta křeč nedovoluje se nadechnout zhluboka, můžu dýchat jen plytce. Vždycky mě to vyděsí, ale po nějaké době (pár minut) to samo povolí. Chci se zeptat, jestli je to křeč svalů, nebo to souvisí s plícemi, nebo nedejbože srdcem, anebo "pouze" s psychikou - musím dodat, že jsem po druhém porodu (2011) trpěla panickou poruchou (základ to tehdy mělo v tom, že jsem od počátku těhotenství byla v podezření na plicní embolii - DD přes 5tisíc, a byla jsem z toho hodně vylekaná) a občas se mi lehká panika vrací (léky už neberu a snažím se s tím bojovat, když teď už vím, jak na to). Naposledy ke mně tato divná křeč přišla včera na svatbě (psychicky jsem si tu svatbu užívala, bylo tam dobře), náhle mě při sledování zábavného programu chytla křeč do celé levé části hrudníku, trvalo to asi čtvrt hodiny. Mohla jsem se normálně hýbat, nikdo na mě nic nepoznal, jen nadechnout se pořádně nešlo. Šla jsem si pro vodu, vypila dvě sklenice, a když už jsem si myslela, že omdlím, najednou křeči jako když utne, jen mi v té chvíli vyletěl tep, ale za chvíli se to zklidnilo. Snažila jsem se to brát v klidu (vždy už beru v potaz variantu, že nastalá nepříjemnost to projev paniky, i když jsem zrovna v absolutním klidu a dobré náladě, proto jsem v té chvíli nikomu nic neřekla), ale napadlo mě všechno, od panické poruchy, přes záda, srdce až k embolii. Chci jen vědět, jestli to mám opět zmínit u lékaře (už jsem si na to před lety stěžovala - prý nervová zakončení zad končí až na hrudníku, a tudíž to mohlo být způsobeno vadným držením těla v dané chvíli). Zajímalo by mě, jestli u některých problémů vnitřních orgánů existují podobné příznaky. Pokud ne, beru to jako paniku a budu to řešit obvyklými relaxačními způsoby na paniku. Děkuji za odpověď. Martina

Odpověď odborníka:

To co popisujete by mohlo být projevem vícero onemocnění, ale určitě by to mohlo mít souvis i s psychikou. K vyloučení kardiologického původu by mohlo postačit EKG, odběr krve na D dim - to by vyloučilo i embolii - ale mohlo by se opravdu jednat o neurologické potíže - čili lidově - od zad. určitě bych se o potížích zmínila u svého lékaře. Pokud by se nic nedělo - o EKG můžete na interní ambulanci požádat, i na interní vyštření můžete zajít. Možná - určitě bych dodělala snímek plic a požádala o neurologické vyšetření. Pokud bude vše negativní, mohli by sme to připsat psych. potížím.

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: