Náhlé zhoršení pohyblivosti a ztráta soběstačnosti

  • Dotaz od: chuchvalec
  • Publikováno: 17.11.2008
  • uLékaře.cz

važeny pane doktore mám tatínka jemuž bude v lednu 2009 85let.do minuleho tydne fungoval jak jura nebylo pro něj zatěžké zdolat 30 schodu denně a nečinilo mu to žádné problemy,byl soběstačný a min.tyden z ničeho nic se mu začala motat hlava a neposloucha ho pravá strana.prodelal vyšetření Ct kde vyloučily mozkovou příhodu,má zvýšený tlak leky na srdíčko,tlak a angínu pektor.pani doktorka mu přidala jeden praš.na tlak a pote pravila že jediné co pro nás muže udělat vypsat žadanku na LDN což jsem zamítla a chtěla bych se zeptat jaké vyšetřeni bych mela žadat abych se dozvěděla co mu toto zpusobuje.Předem vám velice dekuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popis obtíží (zhoršení hybnosti pravé strany těla, točení hlavy) ukazuje nepravděpodobněji na cévní mozkovou příhodu. Existují dva typy, krvácivá (prasknutí cév/y v mozku) a ischemická - tj.při ucpání cév/y v mozku. Ani krvácivá, ani ischemická CMP na provedeném CT vidět nebyla, jak píšete. Krvácivá příhoda zřejmě opravdu nenastala (ta by byla vidět určitě), ischemická vidět být nemusela a mohla by být možná vidět na kontrolním CT. Nicméně - i kdyby se kontrolní CT provedlo a ischemie by tam vidět byla, vzhledem k délce trvání obtíží (tj.stáří příhody) a celkovému zdravotnímu stavu otce (přidružené choroby + věk) je nejspíše možná pouze rehabilitační léčba a šetrná léčba (tablety na zvýšení prokrvení, případně infuzní léčba) pomocí přípravků na zlepšení porkrvení mozku (extrakt z ginkgo biloby, piracetam, možná i anopyrin - záleží, jaké léky tatínek přesně užívá, aby si vzájemně neškodily a aby mu byly maximálně přínosné). Další možnou příčinou teoreticky může být blokace krční páteře, ale vzhledemk ke zhoršení pravostranné hybnosti by zřejmě musela být velmi výrazná a nejspíš i provázená silnou bolestí v oblasti krční páteře a/nebo hlavy. Další, málo pravděpodobnou možností je infekce, která ovlivnila i hybnost pravé strany těla, ale to je spíš jen teoretický nápad. Další vyšetření nenavrhuji, spíše by podle mého názoru bylo vhodné probrat s paní ošetrujíší lékařkou podrobně stav Vašeho otce a prognózu (ať vás, dovolí-li to otec! jedná se totiž o důvěrné informaceo pacientovi, na které je vázána mlčenlivost! - paní doktorka informuje o příčině/příčinách stavu a o možné léčbě). Dle aktuálního stavu je obecně možné doplnit neurologické vyšetření, opakovat CT (pokud by to pomohlo v diagnostice a léčbě, viz výše) či jiné vyšetření dle potřeby (u zmiňované infekce vyšetření krve, případně mozkomíšního moku, ale to uvádím opravdu jen pro úplnost).

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: