Nahle zhorseni tepu a tlaku

Dobry den. Rad bych se zeptal na Vas nazor ohledne mne nedavno zjistenych zdravotnich problemu. Nejaky mesic zpet jsem po dlouhe dobe stravene v praci- do rana(delam v IT pro mezinarodni firmu) jsem po prichodu nemohl usnout, busilo mi strasne srdce, cim dele tim rychleji, stupnujici se v rozmezi hodiny. Nemuzu rici, ze jsem k tomu picitu necitil trochu respektu ;). Ale povazuji se za klidneho a secteleho cloveka. Snazil jsem se uklidnit a spat, bez uspechu a zhorsovalo se to stale. Nakonec jsem se snazil oblect a vyjit do nemocnice pesky(coz je nejakych 400m od meho bydliste). Po nejakych 50m jsem uz nevydrzel jit. V polo-omdleni, usinajic jsem sedel opreny o nejaky patnik, naprosto silene buseni srdce, tlak. Dockal sanitky kterou mi zavolal nejaky pan se psem. Trepal jsem se, tlak 195/110 nameren v sanitce, vic si nepamatuji, usnul jsem po nejake injekci. Za par hodin(tezko rict jak dlouho jsem spal) mi bylo oznameno ze se nejspise tykalo o naproste vycerpani z prepracovani a stresu, mozna tetanie a panicka ataka a byl jsem propusten po nejakem kapacku. V predchozich dnech jsem na sobe pozoroval tiky v noze pri usinani, neuveritelne poceni pri ceste pesky do prace(10min chuze) Ovsem s nastavajicimi dny jsem mel pocit, ze se mi den ode dne zvysuji tlaky v brichu/hrudniku a buseni srdce se cim dal vice a casteji opakuje. Nebyl jsem schopny jit pesky trasy delsi nez 1km. Zadychaval jsem se. Vzal jsem si proto placenou dovolenou a snazim se prijit na duvod toho kolapsu a hlavne naslednych zmen po nem. Nastolil jsem klidny rezim. Pres den si ctu a sem tam zajdu k lekari, pravidelne chodim na vychazky 1-2 hod. Byl jsem proto u kardiologa(a obvodni lekarky, ktera me tam poslala, vcetne neurologie a endokrinologie- u posledniho specialisty jsem jeste nebyl) dostal jsem na 1 den tl holtr, EKG holtr a byl vysetren. Vysledky: Tlak. holter- v odp. hodinach jsou subkomp. hodnoty TK(max 175/95mmHg), jinak krevni tlak v norme. Prum denni hodnoty 145/90, nocni 125/75mHg. Pres den je sinus tachykardie okolo 115/min, v noci norma. EKG holtr - nasledujici den - vysledek : Po celou dobu sinus, prumerna tep. frekvence byla 87/min, minimalni 47, maximalni 162/min. Bes SVES ci VES, bez parox. SVT. Pres den sklon k synove tachykardii. Echokg:AoD35, ACS 19, LAd 36, RVDd26, IVSd9, LVD 50, LVPWd 10. Dobra systolicka funkce LK, EF cca 60%, bez zjevne asynergie, dobra funkce PK, dutiny nediletovane, bez hypertrofie sten LK, Chlopne bez hrubsi morfolog. ci funkcni patologie, nejsou zn. plicni hypertenze, krivka RVOT I typu, ACT nad 120ms, perikard bez vypotku. Re: Sinusova tachykardie pres den, hypertenze v odpol hod dle holtera- oboji v.s SEKUNDARNI. Dostal jsem prasky na tlak a buseni srdce, pusobici pry jen 12h. V noci pry funguji normalne. Neurolog mi predepsal Neurol 0.5 a Trittico na zklidneni nervu{trittico na spani}. Klidovy rezim, predevsim teda vychazky, delat neco co me bavi, uvolnovat se. Neurol brat v kritickych stavech. Jeden den jsem zkousel fungovat pouze na neurolu/tritticu, bez prasku na tlak. V 9 rano budicek, v 11h hospitalizace na 4 dny v nemocnici. Byly mi podavany ty same prasky na tlak. Souhrn pri propusteni : V lab zcela bez patologie, vc hormonu stitne zlazy, UZV bricha bez patologie, Po celou dobu monitorace trva stabilni sin rytmus, s prim. odpovedi komor, jen minimalni epizody sinusove tachykardie s max 120/min. Tlakove po celou dobu kompenzovan. Interni pricina t.c.nezjistena- predavame zpet do amb pece. S postupujicimi dny jsem takrka nefunkcni bez prasku na tlak- rano do 2min po probuzeni citim neuveritelny tlak na hrudi (hlavne), brichu a predevsim neuveritelnou tepovou frekvenci a hned hledam prasek predepsany kardiologem, nasledovany neurolem. Nekdy i hodinu zustavam v posteli nez jsem schopny normalne fungovat. Drive to bylo jen brneni konecku prstu, tres po celem tele. Nyni epizody predevsim hresu na hrudi, neuveritelna bolest hlavy a poskubavani celeho tela, pocit velkeho tlaku v hlave nasledovany pocitem na omdleni. Je mi 25 let. Sportovec, behaval jsem i 35km, treningy kolem 20km -2x tydne. Jeste pred rokem. Tlak jsem myval stabilne 130/80, v posledni dobe jsem pribral +- 10kg, prestal behat, presto jeste na preventivni kontrole v lednu stejny tlak 130/80. Bez problemu, na nic neleceny. Nemocny zridka (1x za 2-5 let). Vaha 93kg, vyska 190cm Jsem klidny typ cloveka, spise introvert, ale aktivni, zadny depresivni typ. Spise dric a rozhodne ne cholerik nebo nejaky slaboch. V poslednich 14 dnech jsem v klidovem stavu. Ale nedela mi problem vyjit ven s lidma i bez, projit se, dokonce jsem jednou sel na kratky beh(coz jsem cas od casu delaval stale, ale uz ne v radu x kilometru). Rad bych se proto zeptal jestli by mi nekdo mohl poradit na koho se obratit a jak se tohoto stavu zbavit. Predevsim teda toho tlaku/tepu a vsech techto prasku a hlavne rannich (ikdyz zridka i odpolednich) zachvatu, nebo jak tyhle stavy popsat a rad bych zjistil jaky je puvod techto navaznosti a problemu. Moc dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz. Vypadá to, že jste byl velmi podrobně vyšetřen a věřím, že kolegové na nic nezapomněli. Škoda, že jste mi nenapsal, jestli v rodině někdo trpěl "na srdce" a jaké léky na tlak užíváte. Jen pár poznámek, co mě napadají: bylo by vhodné, kdybyste si pořídil domů kvalitní pažní tlakoměr a prováděl pravidelný self monitoring tlaku krve. Z Vašeho popisu mi připadá, že byste mohl mít vysoké hodnoty právě ráno po probuzení. Proto bych se rozhodně poradila s kardiologem nebo s praktikem o výměně léků za dlouhodobě účinkující, které by pokryly i čas vstávání. Dále bych se zaměřila na dlouhodobou změnu režimu, protože stres je náš zabiják. Pokud to bude nezbytné, tak změňte práci, kde nebudete muset být tak dlouho a kde se nebudete tak stresovat. Dále je důležitá i úprava jídelníčku (o zdravé racionální stravě se dočtete všude na internetu, bez zbytečných nasycených tuků a jednoduchých cukrů), zhubnutí, nekouřit, nepít kávu, naopak doporučím k večeři sklenku kvalitního červeného vína. Pravidelná sportovní aktivita aspoň 3x týdně (běh je jistě vhodný) je též velmi důležitá. Mějte čas na své koníčky a přátele prostě si užívejte života. Pokud by ani tohle nepomohlo, tak Vám doporučím návštěvu psychiatra, který by mohl pomocí psychoterapie Vás zbavit těchto příznaků a psychiatrické medikace (a možná i léků na vysoký tlak).

MUDr. Olga Králová
MUDr. Olga Králová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: