Náhlé zmírnění úzkosti - hlavní příčina?

Dobrý den. Je mi 22 let, jsem od přírody introvert a už od dětství se potýkám s nesnesitelnými úzkostmi, strachem a nervozitou (a samozřejmě špatným sebevědomím), které podle všeho často hraničí se sociální fobií - mám obvykle výrazný problém hovořit s lidmi (hlavně cizími) a to jakoukoliv formou komunikace "v reálném čase", tedy včetně např. telefonování. Zpravidla to doprovází tělesné obtíže (rozbušení srdce, úzko v hrdle), které jsou prakticky bez výjimky nezvladatelné. V průběhu posledních několika týdnů jsem ale zaznamenal náhlý znatelný ústup problému. Tedy ne, že by zmizel úplně, ale projevje se mírněji (i fyziologicky) a dá se částečně zvládat. Navíc jsem teď schopný se mj. rychleji vyjadřovat. Jako by se mi otupilo vnímání emocí a mluvit s lidmi je tak menší problém než dříve. Změny v mé životní situaci a životním stylu během poslední doby, které by s tím dle mého názoru mohly nějakým způsobem souviset, jsou následující: 1) Silný stres z návalu povinností na náročné VŠ - s vyhlídkou, že když teď neuspěji, tak ve škole nedobrovolně končím, když to zvládnu, tak jich příští rok bude ještě víc. 2) NEdostatek pohybové aktivity - valnou většinu času teď trávím ve škole nebo doma (úkoly se samy nenapíšou). 3) Příležitostné přejídání ze stresu. Jinak se tedy alespoň snažím zařadit něco zdravého každý den. 4) Zvýšený příjem vitamínů (hlavně B a C), minerálů na odkyselení (vápník, hořčík, sodík, draslík) a dalších doplňků (fenylalanin). 5) Zvýšený příjem psychoaktivních látek. Většinou klasický triumvirát - kofein přes den (káva nebo čistý v prášku) + alkohol před spaním (tvrdý jen málokdy) + nikotin celodenně (nekouřím, používám žvýkačky). Ne, že bych něco z toho neužíval už předtím, ale teď je to opravdu téměř každý den a pravidelně a ve větším množství. Někdy (v největším stresu) udělám výjimku a beru "jenom" malé dávky pervitinu (malé v porovnání s obvyklými dávkami průměrných narkomanů, zase ale asi častější), pak nemám potřebu užívat nic výše uvedeného (a samozřejmě ani potřebu se přejídat). Naposledy jsem ho užíval asi tři týdny zpátky, ale je to jedna z věcí, o které si myslím, že může mít dlouhodobější vliv. Jinak jsem si samozřejmě plně vědom rizika závislosti i negativních následků a toho, že drogy jsou sice rychlé a pohodlné, ale krátkodobé řešení, bohužel jsou to ale přesně taková řešení, která se mi TEĎ hodí nejvíce (když se nechám vyhodit ze školy, nikoho nebude zajímat, že to bylo proto, abych ušetřil svoje zdraví a zajistil si tím kvalitnější život možná někdy v budoucnu). 6) V kombinaci s výše uvedeným beru ještě léky na alergie a astma (od dětství a denně) a ucpaný nos (poslední asi dva roky). 7) A ještě jsem nedávno začal používat bílé světlo, protože údajně zvyšuje hladinu serotoninu. Vedle alkoholu to možná bude jeden z důvodů, proč navzdory stresu, nedostatku pohybu a psychostimulantům poslední dobou překvapivě rychle usínám (i tady došlo ke zlepšení - normálně mám problémy s usínáním a usínám v průměru tak dvě hodiny, teď maximálně hodinu). Ale proč to všechno píšu - zajímá mě názor lékaře na to, které z těch příčin se dají považovat za hlavní a na které se tedy zaměřit, abych si současné potlačení introverze pokud možno udržel nebo jej dále zlepšil, a které lze naopak bez problémů vypustit? Sám se teď bojím "experimentovat s vysazováním". Dále bych se chtěl zeptat, zda by v mém případě nebylo vhodné nasadit kontrolovanou medikaci a případně psychoterapii? Předem velmi děkuji za Vaši odpověď a za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jste trochu obětí své doby. Máte úzkostnou povahu a dekompenzujete se ve stresové zátěži asi tak jako my všichni. Jen několik poznámek, dopovat se B a C vitaminy nemá smysl, když dosáhnete určité dávky, zbytek vymočíte, dále je důležitý pravidelný pohyb, na svítidla se vykašlete a lepší je sluníčko. Vratte se trochu k přírodě a vyhledejte si terapeuta nebo kouče, která vám bude pomáhat hodně štěstí MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x