Náhlé zvýšení tlaku

Dobrý den, před chvílí jsem seděla na gymnastickém míči a náhle se mi zatočila hlava. Musela jsem si přesednout na gauč, jinak bych se asi skácela. Když se mi trochu ulevilo, šla jsem si změřit tlak, protože jsem předpokládala, že mi poklesl. Čekalo mne však překvapení - tlak byl vysoký, 140/80. Vím, že to není extrémně vysoká hodnota, ale obvykle mívám jen kolem 110/70, takže se asi nejedná o nepodstatný výkyv. Pak jsem musela jít na záchod a měla jsem průjmovitou stolici (důvod nevím, protože přes den jsem jedla dosti zdravou stravu, na jakou jsem zvyklá, jen večer - asi před 45 minutami - jsem si dala kousek celozrnného koláče z perníkového těsta se strouhanými jablky a užila antikoncepční tabletku Loette, kterou již beru přes dva roky). Teď, asi 20 minutách po prvním měření, se tlak vrací dolů, momentálně jsem na hodnotě kolem 125/70. Má chůze je však nejistá a cítím se dost vyčerpaná, ačkoli předtím mi bylo výborně. Jedná se o banalitu, nebo by za tím mohl být vážnější problém? Může se průjem projevovat výkyvem tlaku? Nezlobte se, pokud Vás obtěžuji s naprostou pitomostí, ale kvůli nedávným zdravotním problémům v rodině jsem poněkud přecitlivělá a nechtěla bych nic zanedbat. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Věro! Těžko soudit na důvod Vaší slabosti, ale s průjmem dost dobře souviset může. Pospaný výkyv krevního tlaku je zcela nepodstatný, když si vyběhnete dvě patra po schodech, tlak stoupne ještě mnohem výše. V případě pochybností doporučuji kontrolu lékařem, i když na dálku se mi to jeví spíše jako banalita.

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: