Nákaza příušnicemi

Dobrý den, dcera (25 let) onemocněla příušnicemi a 2 dny před jejich vypuknutím byla se mnou v bližším kontaktu, jelikož jsem příušnice neměla, je tu pravděpodobnost nákazy. Starší dcera (28) má týdenní miminko a příušnice také dosud neprodělala, takže asi ani miminko nemá od ní protilátky. Nyní je to 10 dní od mé možné nákazy. Jak dlouho se mám od nich izolovat, abych měla 100% jistotu, že je nenakazím. A je možné u mě zjistit (např.odběrem krve) jsem-li nakažená? Děkuji a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Vzhledem k tomu, že virová onemocnění jsou nejvíce infekční v době několik dnů až týden před vypuknutím klinických obtíží (jedná se o množení viru), již není možné nákazu příušnicemi u vás vyloučit. Infekčnost trvá cca 2 týdny. Výhledově doporučuji očkování proti příušnicím, které jako jediné vás ochrání před možnou infekcí, případně je možné nabrat protilátky a zjistit, zda jste vy nebo vaše dcery příušnice prodělaly či nikoliv (infekce může proběhnout s minimálními příznaky, kdy je nakažený ani nezpozoruje).

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: