Nakažlivost chlamydií

  • Dotaz od: Štěpánka
  • Publikováno: 10.3.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den, asi před rokem k nám do skladu nastoupila kolegyně, která byla furt nemocná (kašel, bolesti v krku), průběžně si stěžovala také na bolesti břicha, nohou, taky se u ní objevila po celém těle taková pupínková vyrážka. Ten kašel a tak jí doktoři léčily furt dokola jako chřipky apod., které se ale furt dokola zas vracely a vracely, skrze vyrážku jí dělali nějaké alergologické testy, ale vše negativní a tak se to nějak nijak furt neřešilo..až teď přišla s tím, že už se ví co jí je a že to jsou prý NĚJAKÉ chlamydie (podle nějakých dalších testů co jí teď dělali). Překvapilo mě to, protože jsem o této nemoci slyšela z doslechu jako o pohlavní nemoci a protože používáme v práci spol. toaletu, tak jsem se na internetu chtěla jen juknout, jak je to nakažlivé, aby jsme se my ostatní nemohly nakazit přes spol. WC. To co jsem se ale dočetla mě docela vyděsilo. Kolegyni, která evidentně podle toho jak v klidu nám tuto informaci sdělila, jsem upozornila na to, jestli ví co to ty chlamydie vůbec jsou a poprosila jí, jestli by nezjistila o jaké konkrétní chlamydie se v jejím případě jedná. Přišla tedy s tím, že má Chlamydia pneumoniae a Chlamydia psittaci. V tuto chvíli čeká další měsíc na nějaké další výsledky a zatím se nijak neléčí. Můj dotaz tedy zní, co to znamená pro nás ostatní ve skladu? Co jsem se dočetla, tak ta Chlamydia pneumoniae se přenáší normálně kapénkovým přenosem, takže mám pochopitelně obavy, abych se nenakazila nebo třeba kdyby jsem měla silný imunitní systém a vlastně se s tím potýkala aniž bych něco pociťovala, tak abych ale dál nenakazila někoho dalšího třeba z rodiny, kdo by už třeba tak silný imunitní systém neměl. Jak se mám zachovat? Předem moc děkuji za odpověď a s pozdravem Štěpánka

Odpověď odborníka:

dotaz jsem zodpověděla

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
 Růžovku zdolají antibiotika i laser
Články: Růžovku zdolají antibiotika i laser
Růžovka. Slovo, které může...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Diabetická neuropatie
Články: Diabetická neuropatie
Cukrovkou trpí v České...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
Operace srdečních chlopní může zachránit život
Články: Operace srdečních chlopní může zachránit život
Operace srdečních chlopní...
Pásový opar zanechává jizvy – hlavně u lidí, kteří o pokožku nepečují
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x