Nález

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na toto.Je mi 41 let,při vyšetření krkavic mi byl zjištěn nález a to slabě echogenní heterogennípolokulovitý as plát.délka je 7,7 mm,výška 2,5 mm,bez hemod efektu.Můj dotaz zní.Je možné tento plát zmenšit,nebo dokonce vyléčit?Všude se píše pouze o prevenci.U mě je to dědičné.Otec i děda zemřeli na kornatění tepen.Od lékaře jsem se dozvěděl pouze to,abych přišel za rok na kontrolu.Nikdy jsem nekouřil.káva max.1 denně,dbám na dodržování stravy. Pravidelně sportuju.Výška 180,váha 76.Beru sortis 20,cholesterol při jeho užívání nemám.Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pohlaví, věk ani geny neovliníme. Další rizikové faktory aterosklerózy máte zjevně pod kontrolou - sportujete, nekouříte, úspěšně si léčíte poruchu lipidového metabolismu, máte optimální váhu. (K významným faktorům patří ještě vysoký krevní tlak a diabetes mellitus.) Mírné projevy aterosklerózy (ultrazvukem nedetekovtelné) lze na cévách pozorovat u některých jinak zdravých jedinců již od dětství. Agresivně vedená léčba, nejčastěji zaměřená na snížení cholesterolu, vedla v některých klinických studií k regresi (zmenšení) aterosklerotického plátu, obecně je však úspěchem hypolipidemické léčby zpomalení (ideálně zastavení) progrese aterosklerózy. Pravidelné ultrazvukové kontroly jsou tedy nutné, umožní včas zjistit zhoršení nálezu a včas indikovat intervenci (angioplastiku či chirurgickou rekonstrukci). Váš lékař by měl již v současné době zvážit antiagregační terapii jako prevenci vzniku drobné sraženiny na plátu. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: