Nález hsil

Vážená paní doktorko, tento týden jsem byla doporučena ke konziliárnímu vyšetření. Stěr z děložního čípku byl uspokojivý a jako závěr mám uveden HSIL, displasie cervix, diagnóza N870...před půl rokem jsem měla stěr v pořádku, patologie nebyla zastižena. Je možné, aby to za tak krátkou dobu, bylo v takovém stádiu? Chci se zeptat, co by mohlo následovat nyní, jakým způsobem se bude pravděpodobně zahajovat léčba, jak dlouho trvají výsledky, z cytologického onkologického vyšetření. je mi 26 let, mám jedno dítě a chtěla bych mít další, může tento nález ovlivnit další početí? Věnuji se posilování, mohu toto provozovat i s tímhle nálezem? Děkuji za Vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den Madlen, výsledek stěru HSIL značí těžké dysplastické buňky. Určitě budete kolposkopicky vyšetřena, případně bude odebrána biopsie z děložního čípku. Následně bude čípek zcela pravděpodobně chirurgicky ošetřen. Snesením konusu z čípku děložního (tzv. konizací) dojde k odstranění dysplastické tkáně. Výsledky z cytologického vyšetření již máte k dispozici - HSIL. Posilování se nadále můžete věnovat, po případné konizaci je potřebné dodržovat klidový a zvýšený hygienický režim během hojení čípku, tj. cca 6 týdnů. Nález ani konizace neovlivní početí, po konizaci však může být zvýšeno riziko předčasného porodu plodu vzhledem ke zkrácení čípku.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: