Nález na bederní páteři

Dobrý den, dle MR mám výhřez ploténky L3 š. 3-4mm a L5 š.3-4mm a hypertrofii žlutých vazů L3/4 a zejména výrazně v segmentu L4/5. Bulding disku L4 přechází vlevo v protruzi disku š.4-5mm obliterující valnou část levostranného neuroforamina L4/5 s útlakem kořene L4 a odtlačující zejména nápadně levou ventrální konturu vaku se zúžením na 13 AP x 12 mm s možným tlakem na kořen L5. Je mi 55 let, takto dlouhodobě (trvá to již 3. měsíc, i když výrazně bolestivé stavy již pominuly) mě bederní páteř nikdy nebolela a nikdy předtím se mi potíže nepřenesly do nohy. Zajímá mě, jestli je už může jednat o "opotřebení" vzhledem k věku a co mohu čekat do budoucna. Zatím docházím na RHB (pouze cvičení). Může ke zlepšení stavu přispět i elektroléčba? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Asi 20% chorobných nálezů na pateři i na magnetické rezonanci ve smyslu nevelkých výhřezů meziobratlové ploténky nemusí mít žádné potíže, žádné bolesti. Rehabilitační léčba i fyzikální léčba ve vašem případě je vhodná. Nálezy na pateři se v průběhu let mohou stabilizovat, ale nezlepšují se. S určitým zhoršením je třeba pošítat. Péčí o pateř, cvičením, rozumným zatěžováním pateře , stav se dá udržet a dokonce zlepšit vytvořením pateřního korsetu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: