Nalez na cipku

Dobry den, je mi 24, pri preventivni prohlidce mi bylo z odebraneho vzorku diagnostikovano "cyto asc-h/nelze vyloucit h-sil/.doktor mi rekl, ze se mi tam abnormalne mnozi bunky a ze kdybych uz mela deti, normalne by to vyrizl a bylo by, ale v mem veku me to eliminuje pro budouci tehotenstvi.jsem objednana na COP, kde se dalsi lekar rozhodne, zda me odesle na nejaky zakrok a nebo zvoli konzervativni lecbu a bude me jen sledovat.v tom pripade by pry bylo lepsi si s manzelem poridit dite co nejdrive, kdyby se z toho pak stala rakovina a ja o nespecifikovanou cast nebo cele zenske organy musela prijit.nevim, zda jsem tedy "relativne" v poradku a nebo je to vazne, proto bych se na toto rada zeptala? a druha cast otazky, jaka je sance na bezproblemove tehotenstvi s obema moznostmi lecby? nerodila jsem, samovolny ani umely potrat nebyl.babicka mela pred 10 lety rak.moc.mechyre, letos recidiva, 70% brisnich organu, i plice, uzliny, zemrela/76. pro info.dekuji moc za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popsané nálezy znamenají podezřelý nález na čípku (abnormální dlaždicové buňky nebo i cylindrické buňky, které ale nyní ještě nesignalizují jednoznačně nádor, ale časem být nádorové mohou - a jak moc mohou, to ukáže další vyšetření, na které jste odeslána). Další zákrok by byla konizace (kuželovité oříznutí) čípku, která se před těhotenstvím provádí, jen když je to nutné, protože konizace může někdy znamenat oslabení stěny děložního čípku a tím zvýšené riziko pro potrat nebo předčasný porod. Na druhou stranu i po konizaci lze mít celé těhotenství naprosto bez problémů, takže pokud by byl zákrok nyní nutný, neobávejte se ho. Nález, jako máte Vy, se hlavně pravidelně kontroluje, a je-li to nutné, provede se zákrok, i v těhotenství. Plod je i tak možno donosit (viz výše) a je to menší riziko, než čekat na maligní zvrat ve vší síle. Těhotenství co nejdřív asi radí Váš lékař proto, že a ubíhajícím časem obecně roste riziko nutnosti zákroku a riziko maligního zvratu a rozrůstání nádoru a také roste riziko zvýšení rozsahu zákroku, takže čím dříve otěhotníte, tím větší máte šanci, že těhotenství proběhne bez problémů.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: