Nález na děložním čípku

Dobrý den, prosím o radu. Lékař mi po gynekologickém stěru oznámil, že mám nepatrný nález na děložním čípku. Velice mě to vyděsilo, už jsem se viděla s rakovinou. Prý to rakovina není, jen se to musí hlídat a musím chodit na pravidelné kontroly. Mám dvě malé děti a proto mám teď strach, co mě čeká. Vyvine se z každého nálezu vždy rakovina? Můžu se úplně vyléčit, myslím tím, že se může stát, že při některém z kontrolních stěrů může být výsledek naprosto v pořádku? Nebo se mám obávat nejhoršího? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Pravděpodobně máte na čípku určité dysplastické změny buněk, tzn. nejedná se v žádném případě o rakovinu, ale existuje určitá teoretická možnost přechodu v rakovinu, pokud se stav nehlídá a ev. při zhoršování včas neléčí ( např. konizací). Nález se může i sám upravit, nebo může roky zůstat stacionární. Rozhodně se "nejhoršího" nemusíte obávat. Jakékoli obavy konzultujte nejlépe přímo se svým gynekologem.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: