Nález na štítné žláze

Dobrý den, po přečtení jakéhosi článku loni na podzim jsem pojala podezření, že trpím poruchou štítné žlázy, její sníženou funkcí. Nechala jsem svého lékaře udělat krevní testy z nichž vyplynuly následující výsledky - TSH 6,25; fT4 13,3; aTPO 299; aTG pod 20,0. S tímto nálezem mě poslal pan doktor na sono - p lalok 9,8ccm, l lalok 9,1ccm istmus v AP 3,3mm; heterogenní, lehce nižší echogenity, vpravo hypo-heterogenní uzel vel. 12/10mm. Vlevo nejsou známky ložiskových změn. LU v normě. Byla jsem odeslána ke specialistce (endokrinologie), ta doporučila punkci uzlu a nasadila Euthyrox 50/1 denně. Při punkci byl uzel mírně větší (od minulého vyšetření před dvěma měsíci asi o 2mm), vzorek se nepodařil nabrat úplně ideálně - vyšetřeno bylo jen několik buněk z jehly. Paní doktorka při interpretaci výsledků uvedla, že se buňky ze vzorku množily nestandardně, výsledek je nepřesný a jde možná o onkocytární adenom anebo také o jiný, méně častý útvar. Navrhla odstranění pravého laloku šž s objednáním operace na 2. pol. března t.r. V žádném případě nepřipouští odklad termínu. Můžete mi prosím nastínit, co mě čeká? Je tu možnost, že nejde o nezhoubný adenom, ale zhoubný nádor? Paní doktorka mi odmítla podat další informace, nepředala mi ani bližší výsledky vyšetření vzorku a předoperační vyšetření chce dělat na svém pracovišti. Mám obavu z komplikací či možnosti, že skutečně jde o nějaký méně častý útvar s nepříznivou prognózou. Je mi 34 let, nikdy jsem nebyla vážněji nemocná, část života jsem prožila v místě s vyšší hladinou radioktivity v prostředí (Jáchymov), v blízké rodině se vyskytuje jak hyperfunkce, tak hypofunkce šž, větší uzly u nikoho zatím nebyly nalezeny. Děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výsledek cytologického vyšetření není nikdy stoprocentní a v 10% bývá úplně nediagnostický. Z vašich informací tedy nelze jednoznačně říct, zda se jedná o nezhoubný (asi spíš) nebo zhoubný uzel. To se nejlépe a stoprocentně pozná až na histologii. Pokud se rozhodli odopoerovat jenom jeden lalok, pro vás dobře, i když je zde určité malé riziko, že pokud se pooperačně zjistí, že je nádor zhoubný, bude muset ven i druhý lalok. Jinak operace není těžká, jedná se o orgán uložený poměrně povrchově. U našich chirurgů jsou pacienti hospitalizováni zpravidla 4 dny, 7. den stehy ven a výsledek histologie a pak již sledování u endokrinologa. Hned dostávají substituční dávku levothyroxinu. Komplikace jsou, pokud operuje zkušený tým, minimální. Nejčastěji je to přechodný pokles hladiny vápníku a s tím spojené křeče, vyjímečně obrna hlasového nervu, ale s tím jsem se už dlouho nesetkala..tuk...tuk :-) Jenom opravdu nepochopím, proč vám tohle nevysvětlí vaše ošetřující lékařka. Já to všem svým pacientům vysvětluji vždy. Držím place

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: