Nález v moči v těhotenství

Dobrý den! Prosím vás o radu či podobné zkušenosti… Ať hledám, jak hledám, nic nikde nenacházím! Jsem těhotná po IVF (takže velké dávky hormonů od června do konce září), jsem v 15.týdnu a mám opakovaný nález v moči: zvýšenou bílkovinu 0–1, leukocyty130.0 H, erytrocyty přítomny, epitelie a bakterie plné pole. Po prvním nálezu mi byla nasazená atb Amoksiklav 375g na týden a po doužívání se nález v moči opakoval. Pak jsem ještě zkusila sterilní odběr moči stejny jako vzorek cevkované moči – sprcha, strední proud ranni moči! A vysledek opět stejný. Nedalo mi to a protože jsem ani jednou neměla žádné příznaky infekce, žádné pálení při močení, teplotu atd., tak jsem zašla s moči k obvodní. Ta udělala test papírkem, ten zánět neukázal a potom mi ještě moč z jiného dne poslala do laborky na kultivaci a svete div se, moč byla úplně v pořádku, bez nálezu, bez zánětu! Ale bylo to jen den po té poslední špatné moči z gyndy! Beru eopatika, brusinky, laktobacily, hodne piju… Už nevím a nechápu, co to má znamenat. Nemate s tím zkušenost? Jinak tlak mám ok, brala jsem 5 měsíců prednison a jediné, co mě trápí, je to, že jsem šíleně zahleněná, navíc mám podzimní alergie – na to nic neberu! Budu moc vděčná za pomoc a radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lucie. Pokud Vám opakovaně vyšetřovali vzorky moči s různymi výsledky v krátkém časovém odstupu, lze předpokládat, že jeden ze vzorků bal buď špatně odebrán, nebo znehodnocen při zpracování v laboratoři. Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že v močových cestách neprobíhá žádný zánět, lze ještě provést odběr cévkované moči, který by měl být nejvalidnější- tedy nejpřesnější. Obecně platí pravidlo, že nález baktérií v moči se u těhotné pacientky musí léčit antibiotiky, i když nemá pacientka žádné potíže ( mluvíme o tzv. asymptomatické bakteriurii). U negravidních jedinců pak léčba v tomto případě není nutná.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: