Nalezen myom

Paní doktorko. Nedávno mi byl nalezen myom o velikosti 10 cm. Pan doktor mi navrhl 3 měsíční léčbu pomocí léku esmya a poté mě nemine operace. Chtěla jsem se zeptat, o kolik se mi myom může zmenšit? Je mi 22, nemám žádné děti a bojím se, aby nebyla příliš zdeformovaná děloha nebo aby se v budoucnu nedostavily problémy s otěhotněním. Jak velká je šance, že bych podstoupila operaci laparoskopicky, pokud by se myom výrazně zmenšil? Děkuji

Odpověď odborníka:

Léčba je určitě nutná, myom se může zmenšit o 5cm, ale i o jeden. Laparoskopicky by to šlo, v každém případě záleží na velikosti myomu, jeho umístění a zkušenosti operatéra s myomektomií. Není to extra častá operace. Centrum v Praze pro léčbu myomů je u Apolináře, doc.Mára, po operaci by to chtělo cca za dva roky těhotnět. Myomy se mohou vracet a může být tím porušeno uhnízdění oplodněného vajíčka. Držím palce, ať vše dobře dopadne :)

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: