Nárazově dlouhá menstruace

Dobrý den, je mi 18 let, a asi rok a půl beru antikoncepční pilulky Yaz (24+4), vše bez problému (první 3 měsíce braní antikoncepce špinění uprostřed cyklu, ale to přikládám hormonální nerovnováze). Menstruaci mám od 12 let, vždy jsem ji měla pravidelnou, po 30 dnech, a vždy trvala 7 dní. Po braní antikoncepce je menstruace méně bolestivá, ale stále trvá 7 dní (což by nevadilo, jsem na to zvyklá). Teď mi ale menstruace trvá již desátý den - není to krev (ta trvá většinou tak 4 dny), spíš slabé špinění, připomíná to začátky braní antikoncepce. Nevím, kde je problém? Antikoncepci jsem nebrala jinak, nezapoměla jsem pilulku, menstruace přišla v den co měla, jen trvá už 11 dní. Ještě se mi to nikdy nestalo. Ještě mě napadá - potřebovala jsem si zkrátit o dva dny cyklus, takže jsem vynechala na 4 dny tabletky o dva dny dříve, to by ale podle letáčku neměl být problém (už jsem to také dříve udělala a problém to nebyl). Mám navštívit gynekologa? Nebo počkat do příští menstruace, jestli se to bude opakovat? A mohl by to být nějaký vážnější problém? Ještě jsem se chtěla zeptat na jednu věc. Někdy se mi stává, že mě po sexu bolí na jedné straně podbříška, jakoby na vaječníku, strany se střídají, není to jen na jedné straně. Je to normální? Nestává se mi to vždy, jen někdy, a většinou když se blížím ke konci cyklu (i když beru antikoncepci). Měla bych se něčeho obávat? Problém mi to nečiní, není to velká bolest, jen je to nepříjemné. Děkuji moc za odpovědi, Babettka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, problém špinění při HA bývá častý, zkuste počkat, zda se bude nebo nebude opakovat ještě příští cyklus a určitě potom navštivte gynekologa, je možné, že vašemu tělu tyto tabletky složením "nesedí" a je potřeba je změnit. Pokud vás gynekolog vyšetřuje a na vaječnících nejsou žádné změny /cysty a podobně/, není potřeba se citlivosti po sexu obávat, při sex. styku dochází k překrvení orgánů pánve a tato citlivost může být připisována tomuto překrvení ( v této fázi cyklu je překrvení i fyziologické a sexem se ještě zvýší). Ale měla byste být pravidelně gynekologem vyšetřována - návštěvy na gynekologii preventivně jsou pro mladou ženu prostě základ ! Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Články: Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Pokud se oplozené vajíčko...
Hojení rány může trvat týdny i celé roky aneb Co můžete ovlivnit sami
Klíšťata na dovolené
Články: Klíšťata na dovolené
Ne, klíšťata se nyní...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Mononukleóza
Články: Mononukleóza
Mononukleóza je infekční...
Mykóza penisu: Pohlavní nemoc to není, ale přehlížet ji se nevyplácí!
Alergická rýma může trvat celý rok
Články: Alergická rýma může trvat celý rok
Rýma je jedním z...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: