Narušená imunita po porodu

Dobrý den, chodila jsem pět let do práce neustále mezi lidi a nebyla jsem pět let nemocná. Po porodu se vše změnilo. Sám porod byl velmi náročný a i první tři měsíce s miminkem, které vůbec nespinkalo a pořád plakalo. To jsem poprvé onemocněla angínou. Byli mi předepsány antibiotika. Po pěti dnech opět návrat. Opět jsem dostala antibiotika. Po týdnu opět návrat. Již potřetí antibiotika. Nasadila jsem hlívu ustřičnou, vitamin B, C, echynaceu na imunuti. Tři měsíce pěkně dlabala. Jen jsem to vše dojedla tak měsíc na to opět. Tentokrát střevních chřipka. Jen jsem se vzpamatovala ze střevní chřipky dostala jsem velmi ošklivou bronchtidu, která trvá už měsíc. Opět mi byli nasazeny antibiotika. Jsem už z toho věčného marodění unavená. U všeho se zadýchám a hrozně se potím. Přitom se snažím být neustále venku, chodím mezi lidi. Jím hodně ovoce, zeleniny. Už opravdu nevím, co víc pro sebe udělat. Manžel pracuje v zahraničí, takže jsem s momentálně 10měsíční dcerkou neustále sama doma, takže je to náročnější. Čas od času si udělám relax a nechám si den pro sebe, ale asi to nestačí. Chodím i brzo spát, abych byla aspon trochu vyspalá, protože dcerka do dnes spinká špatně. Moc děkuji za jakoukoliv radu. Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chápu, že je pro Vás situace velmi náročná, ale myslím, že za Vašimi problémy nestojí nějaká specifická imunitní porucha, ale prostě kombinace stresu po porodu a dlouhodobé únavy (a případného kojení?), sama péče o dítě je pro tělo velmi náročná a tomu pak nezbývá dost sil na dostatečnou obranu před infekcemi. Ovšem je určitě na místě domluvit se s Vaším praktickým lékařem na provedení některých základních krevních testů (pokud toto již neproběhlo) především k vyloučení chudokrevnosti - ta je po těhotenství a porodu běžná a dále by narušovala Vaší obranyschopnost (a vysvětlovala také potíže se zadýcháváním a pocením...). K podpoře imunity můžete kdyžtak používat preparáty z hlívy i dlouhodobě (u echinacey dlouhodobé užití moc smysl nemá). Věřím, že se Váš stav brzy zlepší, nebojte se ale konsultovat své potíže znovu i se svým lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: