Narušený nerv

Dobrý den, Asi před 3 týdny jsem zjistila, že z ničeho nic mám celkem necitlivou pravou nohu nad kotníkem. Myslela jsem, že je to jen nějaké špatné prokrvení, ale druhý den to bylo stejné. Tak jsem šla k obvodnímu doktorovi a ten mě poslal na neurologii. U nás ve městě jsou jen 2 doktoři, ale jeden měl volný termín až v půlce listopadu a další až v lednu a tak dlouho bych nejspíš nevydržela čekat. Mezitím se to ještě zhoršilo. Téměř úplně jsem přestala cítit nárt a když jsem chodila např. z práce, musela jsem se hodně ovládat, abych náhodou nezakopla... Nakonec jsem našla doktorku ve vedlejším městě, kde se nemusí objednávat, takže jsem tam včera byla. Doktorka nepříjemná a arogantní jak .... :/ nejdřív měla problém s tím, jakou mám pojišťovnu, 10 minut to tam řešila, přitom s ní mají smouvu, tak jí může být s prominutím jedno z jakého důvodu. Pak mě málem seřvala za to, že jsem nepřišla dřív, když mám takový problém, což jsem se jí snažila vysvětlit, že si nemůžu jen tak odejít z práce, ale jako omluvu to nebrala a na závěr si neodpustila hloupé narážky na mé tetování a že s nima budu mít problém, když pujdu např. na magnetickou resonanci a úplně se rozčilovala... Naštěstí jsem na to byla připravená, jelikož recenze o ní na internetu vypovídaly o všem.. Vyšetření dělala způsobem, že jsem si lehla na záda a tím "kladívkem" mi poklepávala na kolena, kolem kotníku, atp. pak mi řekla ať natáhnu nohy a špičky tlačím co nejvíce směrem k sobě, kdy levá noha byla v pohodě, ale pravou jsem dokázala dát jen do určité polohy... jiné vyšetení neprobíhalo. Před týdnem se mi k tomu ještě přidal malíček na levé ruce, který mi trochu brní a když po něm přejedu tak je mírně necitlivý i okraj dlaně, což je podle ní ale v pořádku. Nakonec mi teda bylo řečeno, že mám na chodidle úplně narušený hlavní nerv a nejspíš se mi to stalo ve spánku, protože o jiné příčině neví. Poslala mě na vyšetření na rehabilitace a ještě mi předepsala nějaké injekce B-12. Dnes byla na vyšetření na rehabilitačním, kde jsem se doktorce snažila vysvětlit, že opravdu nevím, jak se mi to přihodilo, že před týdnem se mi k tomu přidalo brnění v levém malíčku na ruce a že jsem předtím už měla problémy s artrózou, které stále trvají. Ačkoli byla doktorka opravdu milá a nejspíš to myslela dobře, předepsala mi cvičení a magnety. Zeptala jsem se jí, zda-li je to všechno, jestli nebude ještě nějaké vyšetření, aby se přišlo na tu příčinu a jestli se to nějak nemůže třeba zhoršit. Odpověděla mi, že tady jsem na rehabilitačním a na vyšetření u neurologa jsem byla. Začala jsem jí tam popisovat jak vyšetření na neurologii probíhalo a i když to nemyslím špatně, tak si myslím, že mě doktorka trochu zanedbala. K tomu neměla co dodat a přikláněla se k tomu, co bylo napsáno ve zprávě, že mám prostě parézu a na jaké jiné vyšetření bych tedy chtěla... Přece jen je to poškozený nerv a např. když jsem si zkoušela podzimní boty na menším podpatku, skoro vůbec jsem na noze neudržela balanc. Na špičky se postavím ale když se zkusím postavit na paty, tak to nejde. Špička pravé nohy mi automaticky padá na zem a na patě se neudržím. Takže teď absolutně nevím, jestli mám počkat jak dopadne cvičení, nebo zkusit ještě nějakého jiného neurologa. Myslela jsem, že mě paní doktorka na neurologii pošle např. na tu magnetickou resonanci, jak se o ni zmiňovala, nebo jiné vyšetření, aby se co nejdříve včas přišlo na příčinu, ale v podstatě jsem se nic nového nedozvěděla. Budu tedy moc ráda za Váš objektivní názor, jelikož opravdu nevím, co mám dělat. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Lenko, dle Vašeho dotazu došlo k poruše funkce nervu náhle bez bolesti a porucha funkce se postupně horšila.Jde o parézu,česky ochrnutí lýtkového nervu.Příčinou bývá u mladých štíhlých lidé otlak nervu například pevnou obuví nebo ve spánku tlakem na pevnou podložku,ale mnohem častěji je přičinou uskřípnutí nervového kořene v oblasti bederní páteře.Vyšetření kladívkem je samozřejmě nutné,odeslání na rehabilitaci správné,ale je nezbytné pátrat po příčině poruchy a indikovat další vyšetření-EMG/elektromyografické/,vyšetření bederní páteře CT nebo MR/magnetická rezonance/,ale pokud došlo k potížím i na horní končetině-brnění malíku,pak nutno pomýšlet i na zánětlivé postižení nervů.S pozdravem Kl

MUDr. Eliška Klímová
MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie-EMG s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: