Nasazení dvou silných antibiotik, během 5 dnu.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně uživání dvou druhu silných antibiotik, během 5 dnů. Manžel má už od pátku vysoké horečky od 39,5 do 40 stupňu a stěžoval si na silnou bolest v krku. Samozřejmě navštívil svou lékařku, která mu nasadila antibiotika jménem Azibiot. Byli to tři silné tabletky. Manžel si vzal jednu v pátek a druhou v sobutu. Bohužel i nadále měl velmi vysoké horečky a tak jsme druhy den v nedeli zajeli na pohotovost, kde mu lekař sdělil, že má Streptokokový zanět hltanu a sam nechapal, proč mu lekařka nasadila tyto, již zmiňované tablety Azibito. Lekař mu tedy pichl injekci s penicilinem a řek, že musí ke sve lekarce v Pondeli na dalsi injekci. Tak jsme tedy zasli v Pondělí k lekarce , která mu pichla dalsi davku, ovšem krom krku se nic nezměnilo, a přítel ěl stále vysoké teploty. Dnes měl jít na další davku injekce, ale lekařka mu ji už nedala a napsala mu jiná antibiotika Penbene 1 500 000 s tím, že neví co mu vlastně je. Chtěla bych odvas vědět, zda je normalní aby se manžel fedroval tolika antibiotiky a jeste ke všemu behem 5 dnů, a stale se citil horzně. Mam strach, že mu to akorat jestě více nici imunitni system, protože se z toho stale nedostal a horecky ma stale vysoke. Už nevím koho se mám zeptat, když jsme absolvovali navstěvu i na pohotovosti a obvodni lekařka podle meho nevi ani co děla. \děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Stanislavo. Antibiotika nedělíme na "slabá" a "silná", ale podle spektra bakterií, na které působí. Když antibiotika nezaberou, neznamená to, že jsou "slabá", ale že zřejmě nebyla podána správně, nebo pacient nemá bakteriální infekci. Při virových infekcích (které se mohou projevovat podobně, jako horečka, rýma, kašel, bolest v krku) antibiotika nemá cenu podávat, neboť na viry nepůsobí. Pokud má manžel diagnostikovaný streptokokový zánět hltanu, pak by měl být Streptokok potvrzen z výtěru z krku, který by se měl provést ideálně před zahájením antibiotické léčby. Ohledně imunitního systému, při infekcích se imunitní systém neoslabuje, ale naopak posiluje, organismus při styku s infekcí produkuje protilátky, které jej ochrání při další podobné infekci. Antibiotika také imunitu neoslabují. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: