Našlapování na špičky a chůze na špičky

Dobrý den mám 5 letého syna,který má potíže s chůzí na špičkách.Docházíme pravidelně na ortopedii,ale pan doktor neví proč to tak je.Syn nosí ortopedické vložky.Trvá to už delší dobu a nevíme si rady.Podle nálezu má omezenou VR kyčlí.Můžete nám poradit co dělat.Předem děkuji za odpověd.Monika Vostatková.

Odpověď odborníka:

Odpověď není zase tak zcela jednoduchá. Příčinou bývá ne zcela rovnovážné těžiště při kterém se dítě překlání s rěžkou hlavou dopředu a špičky pomáhají udržet rovnováhu. Jindy je to syndrom hyperaktivního dátěte (adhd) Prvním předpokladem je řádné vyšetření nohy u ortopeda a zhodnocení zda se nejedná o zkrácení Achillovy šlachy. V tomto případě je na místě léčba tohoto stavu na rehabilitaci, na dětské rehabilitaci, kde bude s končetinou cvičeno. U druhého případu je na místě i neurologické vyšetření. U menších dětí je to důležitost vhodné a zdravotně nezávadné obuvi, která napomůže formování dětské nohy a našlapování tak, jak se má noha při chůzi odvíjet. Někteří se domnívají, že pokud nejsou anatomické příčiny, stav se upraví postupně spontánně.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: