Následky nadužívání hypnotik

Dobrý den, je tomu asi dva roky, kdy jsem bral téměř obden zolpidem (Stilnox). Problémy s usínáním jsem měl vždy, po jedné velmi nepříjemné situaci v mé rodině se začaly problémy zhoršovat. K lékům jsem měl přístup, tak jsem měl neomezené možnosti. Zprvu mi stačila 1 tbl. na noc, další měsíc jsem si zvýšil o 1 tbl., a šlo to postupně, až jsem si musel brát třeba 8-10 tbl., abych usnul. Druhý den jsem byl, i přes velké množství léku, vyspalý a nebyl otupělý. Postupně jsem na sobě ale začal pozorovat, že mám problémy s vyjadřováním se - spíše v mluvené řeči. Začínám ne plynule mluvit, dlouho hledám to správné slovo, ztrácím se v tom, když mluvím... Chvíli jsme to ignoroval, chvíli jsem dělal jakože nic, až mi došlo, že by to mohlo být po tom zolpidemu - jiná příčina není - jsem kuřák, alkohol piji příležitostně. Stilnox jsem ihned dal tam patří a už ho nevezmu - bylo to sice komfortní usnout bez snažení v posteli, ale ne snad za cenu tohoto. Je možné, že dva roky na Stilnoxu a vyšší dávky mi mohly způsobit "vymytí mozku"? Problémy s vyjadřováním se apod. jsem nikdy neměl. Dokázal jsem s přehledem vystudovat VŠ, uplatnit se, udělat si na můj věk kariéru. Pokud vše mohl způsobit Stilnox, jsou tyto změny ireverzibilní? Předem moc děkuji za odpověď. Hezký den, Jan.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Stárek, problémy , které Vám mohlo způsobit nadužívání Stilnoxu, účinné látky zolpidemu, by měly být ireverzibilní. Otázkou ovšem je, jak nyní spíte, zda doba Vašeho spánku je dostatečná, zda se cítíte odpočinutý a vyspalý, zda nepřetrvává porucha usínání nebo se v noci nebudíte. Pak by Vaše potíže s vyjadřováním mohly rezultovat z chronického nedostatku spánku. Terapeutická dávka zolpidemu je deset miligramů, dvacetinásobek tohoto množství je pro organismus již toxický. Doporučila bych Vám případné neurologické vyšetření a vitamíny řady B a nenasycené mastné kyseliny omega 3,6 .Pokud přetrvává porucha spánku, v Hradci Králové je poradna pro poruchy spánku a spánková laboratoř, je možné se obrátit tam o radu.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: