Následky po toxické psychóze

  • Dotaz od: Pavla Katrin
  • Publikováno: 24.8.2015
  • uLékaře.cz

Dobrý den, Již jsem rok a půl z protidrogové léčebny, kde jsem se léčila z pervitinu 2,5 roku. Byla jsem v psychoanalýze, tudíž jsem si psychiku hodně zlepšila. Přesto se venku stále setkávám s názory, že to na mne lidé poznávají i teď kvůli mým gestům, mému chování.. To by mi ani tak nevadilo. Nedávno jsem ale zažila neuvěřitelně úzkostný stav, jaký jsem zažívala když jsem drogu neměla a to nejvíce jednou po toxické psychóze.Nevěděla jsem co se sebou a život neměl smysl.. to trvalo teď asi dva dny. Vyvolalo to možná pár stresových situací, ale nevyrovnala jsem se s tím jako zdravý člověk. Měla jsem chvíle deprese a chvíle mánie. Chtěla jsem se jen zeptat, zda na mě může toxická psychóza nechat nějaký podobný vliv, kdy mě to bude vracet zpět do stavů jako byli dříve, nebo je to normální způsob vyrovnávání se se stresem? Pomohou mi k tomuto dostupné léky? Děkuji předem za Váš čas, a Vaší odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a důvěru. Osobu závislou na drogách není tak těžké poznat, jak svým chováním, tak svou vizáží. Závisí také na tom, jak moc Vám droga ublížila a nechala nějaké následky. Určitě je dobře, že jste byla v psychoanalýze a mohla si tak srovnat myšlenky jak žít dále bez drogy. Já Vás za to obdivuji, že jste to zvládla. Věřím, že bylo hodně těžké opustit přátele, na které jste měla určité vazby a najít si nové, kteří neberou. Možná, že Vaše chování může působit na lidi, kteří neznají tuto problematiku působíte trochu odlišně a vyvolává to v nich něco, čeho se sami obávají. Tou může být právě problematiku drogové závislosti. ¨Toxická psychoza je velmi závažný stav, který může nechat rezidua v podobě úzkostí. Ty mohou trvat dost dlouho a hodně Vás trápit. Úzkosti samozřejmě může vyvolat nebo zhoršit stres. Také může vyvolat poruchy nálady jako je deprese nebo mánie. Bylo by vhodné, abyste navštěvovala psychoterapeuta, který by Vám měl pomoci s Vašemi prožitky a problémy. Také byste měla chodit k psychiatrovi, který Vám může napsat léky, které by Vás měly podobných stavů ušetřit. Děkuji za Váš dotaz a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mykózy – jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen
Včasné odhalení infekce v ráně pomůže lepšímu hojení
Články: Včasné odhalení infekce v ráně pomůže lepšímu hojení
Zanícení poranění bývá...
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kortikoidy umí zachránit život i poškodit zdraví
Články: Kortikoidy umí zachránit život i poškodit zdraví
Po přečtení příbalového...
Vyšetření sluchu
Články: Vyšetření sluchu
Co vše má obsahovat...
Dětské astma: závod o čas
Články: Dětské astma: závod o čas
Možná to znáte z vlastní...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: