Nastydnutí - zhoršená výslovnost

Mam zajímavý problém a nevím, jestli to je vůbec možné, ale asi před 5 dnama jsem lehce nastydnul - škrábání v krku, někdy i nepatrná bolest a hlavně rýma v krku. Ale o co mi jde - od té doby se mi zhoršila schopnost mluvit - konkrétně jde o písmeno ř ,občas r. Strašně často mi to při mluvení přeskakuje, jak kdybych to nikdy neuměl pořádne vyslovit, což se mi dřív nikdy nestávalo. Tedy mě zajíma, jestli je možné, že to je jen netradiční spojení s nastydnutím (aspoň já o tom nikdy neslyšel), nebo se jedná o něco jiného, případně jak to jde i řešit. Děkuji Vám , s pozdravem Ctirad N.

Odpověď odborníka:

Nabízí se odpověď, že možné je v medicíně (a nejen v ní) všechno... Nicméně horší výslovnost může s nemocemi typu nachlazení či angíny souviset, vzhledem k tomu, že pro tvorbu hlásek je nutný normální stav příslušných anatomických struktur a ty (oblast hlasivek, patra, kořene jazyka...) mohou být postiženy otokem souvisejícím s reakcí na infekci. Pokud stav nyní trvá několik dnů, není myslím nutné to nějak blíže řešit a lze předpokládat, že se problém upraví. Pokud by to přetrvávalo, je na místě ORL vyšetření...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x