Natažené postranní kolenní vazy

Dobrý den, při fotbale jsem si natáhl vnitřní postranní vaz v koleni. Vyšetření dopadla dobře, měl jsem nechat koleno v klidu a postupně zatěžovat. Nyní je to 7 týdnů po úrazu. Mohu normálně běhat, měnit rychle směry, atd. Jenže při výskoku na hlavičku do propnuté nohy a dopadu na ni, tak se mi včera jako podlomilo (ortézu nosit nemusím, říkal doktor). Utkání jsem dohrál, ale chci se zeptat, jestli to je tím, že to koleno se musí posílit (respektive stehenní sval) nebo to značí ještě něco jiného? Ještě cítím menší bolest (není to nic horozného), když si nohu přitlačím za nárt ke stehnu, tak na konci lýtkového svalu (pod kolenem, asi u šlachy bolest) je to zapříčeněno zkrácením? Díky za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pokud se jedná o přetažení vazu přece jen se jedná často o miákrotrhlinky ve vazu, a stav většinou vyžaduje delší dobu znehybnění, u natržení vazu až 6 týdnů s následnou rehabilitací, pohybovou a fyzikální léčbou. Doporučoval bych kontrolu na ortopedii a provedení kontrolního vyšetření diagnostickým ultrazvukem. Je třeba říci , že pro vazy kolena je fotbal a squash nejnáročnějšími sporty a je třeba počítat vždy s delší dobou léčby na plné zatížení. Jinak dle vyšetření sonografie, předpokládám, že by mohlo být vyšetření negativní.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: