Natazene postranni vazy

Dobry den. Bydlim ted v Anglii a mela jsem bouracku na motorce pred 14 ti dni. Tady je to zdravotnictvi trosku jine a pokud nejdete do soukrome nemocnice tak nedostanete dostatecnou peci. Po te bouracce mi v nemocnici rekli ze mam ASI natazeny vaz v kolene...postranni vaz. Nedelali mi zadny rentgen ani zadne hlubsi vysetreni jen mi prohmatali nohu a doporucili kazde 4 hodiny brat paralen :-( Nedoporucili mi pouzivat zadnou bandaz a postupne cvict a vyuzivat to koleno. (Presne opak nez co ctu na vsech ceskych strankach..tam doporucujou bandaz a nehybat s nohou) Jsem z toho zmatena. Mazu jsi na to krem Voltaren a ted uz jsem zacala chodit plavat..zda se ze to tomu pomaha. Do cech jedu az na Vanoce takze jeste dlouha doba. Mohl by jste mi nejak poradit? Ja pracuji jako cisnice a uz se budu muset vratit brzo do prace. Dekuji moc Veronika

Odpověď odborníka:

Dle reakce kolena na plavání to vypadá, že se nejednalo o vážné poranění onoho postranního vazu ani vnitřku kloubu. Přesto nebyl postup vyšetření ani správný, ani dostačující. Kdyby bylo poranění vážnější, mohlo by to mít trvalé následky. Na dálku těžko radit, zdá se však, že plavání není pro koleno v této chvíli nevhodné, naopak. Chůze ve vašem zaměstnání všk nevýhodná je. rada je jen jedna, omezi chůzi na minimum a plavat co nejvíce, pokdu nebude koleno reagovat bolestí nebo otokem. pokud se Vám však podaří zklidnit koleno a jít do práce, kde se při chůzi a stání bude cítit koleno dobře, tak máte vyhráno. Bohužel však je toto pouze hypotetické. Pokud by však bolelo natolik, že by nešlo pracovat, tak vzhledem k předchozím informacím by bylo vhodné zakoupit ortézu( samozřejmě případně i zapůjčit, je ji to možné), která by umožňovala chůzi, přitom zpevnila buď kovovou, častěji však bývá platová- kloubní vazbou po stranách. Vzhledem k povaze zranění by to mělo stačit, abyste byla bez bolesti a dokonce si kolenní kloub prací nezhoršila. Nesmí však po práci koleno otékat, to by pak znamenalo poruchu uvnitř. tato ortéza není zase tak moc drahá, v ČR několik stovek Kč, v Anglii podobně v librách.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: