Nateklé kotníky

Dobrý den, úvodem musím říci,že je mi 34 let a jsem diabetičkou již 31 let /již 10 let jsem léčena pomocí intenzifikovaného režimu inzulinovou pumpou/. Poslední "dlouhodobé odběry jsem měla 14.12.2009 a výsledky byly v normě /glykovaný hemoglobin 4,6, předchozí 3,2/. Od 16.12. jsem byla celá "rozbolavělá", hlavně po ránu jsem se nemohla "rozchodit" a trošku mě bolelo v krku, teplotu jsem měla max 37,5. Ovšem od zhruba 22.12 se k bolestem hlavně okolo kotníků přidaly i otoky obzvláště na vnitřní straně nohou. Ráno, když vstanu, tak nohy vypadají celkem normálně, ale stačí zajít pouze na toaletu a již mi kotníky na vnitřní straně hodně natečou a bolest je nesnesitelná...až palčivá. 28.12. zašla k obvodnímu lékaři a bylo mi řečeno, že mám zánět v krku a dostala jsem antibiotika FROMILID uno 500 na 7 dní. Po celou dobu uživání se mé obtíže nezlepšily: bolesti celého těla, oteklé kotníky, bolest v krku a neustále zvýšená teplota max. do 37,7. 4.1 jsem byla na kontrolní sedimentaci, která byla zvýšená a dostala jsem další antibiotika Roxithromycin-ratiopharm 150 a pan doktor mi doporučil taktéž brát IBUMAX 2x denně. Dnes 6.1 se cítím o "trošičku" lépe co se týče bolesti ovšem otoky nohou jsou stálé stejné. Omlouvám se za zdlouhavý úvod......chtěla jsem se zeptat zda-li by se mohlo v mém případě jednat o tzv"diabetickou nohu" i když jsem doposud žádnými bolestmi a problémy s nohami netrpěla? A proč otoky nohou neustupují?Také bych prosila o doporučení, co použít na otoky mimo studených obkladů?Ještě bych prosila o radu, kam se obrátit v případě, že otoky nezmizí ani po této léčbě antibiotiky.....nerada bych něco zanedbala. Děkuji a přeji pěkný den

Odpověď odborníka:

Dobrý den Markéto! Pokud jde o zánět v krku, v případě, že bolest v krku a zvýšená sedimentace neustoupí ani po dobrání druhých antibiotik, zcela určitě by měl být proveden výtěr z krku, aby se případná další léčba už nasazovala cíleně. Co se týče neustupujících otoků kolem kotníků, nedomnívám se, že se jedná o "syndrom diabetických nohou", ten vzniká na podkladě nedostatečného zásobení dolních končetin krví a projevuje se předevštím tvorbou nehojících se defektů, vředů až vznikem nekróz (odúmrtí tkáně). Vaše otékající kotníky si ovšem určitě zaslouží podrobnější laboratorní i klinické vyšetření, domnívám se, že se nejspíše jedná o projev žilní nedostatečnosti, je ovšem potřeba vyloučit též onemocnění ledvin nebo srdce, zkontrolovat hodnoty minerálů, hladinu proteinů v krevní plasmě, jaterní testy, štítnou žlázu, event. doplnit sono břicha a malé pánve. Neváhejte proto opět navštívit vašeho praktického lékaře.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Artroza kolene Pane doktore,mam asi 15 let bolesti kolene,byla jsem již 3x na...
  • Penis Mám dotaz je mi 13 let a můj penis při stopoření měří asi jen 7 cm.. A když...
  • Pálení hrudi Je mi 23 let a již delší dobu při zvýšení psychické zátěži (stres...
  • Bolest zad a břicha Už asi měsíc mě pobolívá v levé části břicha, občas v...
  • Nízká tělesná teplota V poslední době - cca měsíc - mám problémy s tělesnou...
  • Vypadávání vlasů Začaly mně padat vlasy-nejprve malá místa a teď mně padají...
 
Naposledy čtené: