Nateklé mandle

Prosím o radu. Od začátku prázdnin jsem se léčila na angínu, dvakrát nasazena antibiotika napotřetí už ve formě penicilinových injekcí.(Na infekční oddělení jsem se nechala doporučit po radě zde na portálu) Příznaky odeznívaly velmi pomalu, včetně nechuti k jídlu a občasnými nevolnostmi (bez bolestí žaludku, či zvracení), která byla ale pravděpodobně způsobena velkým množstvím prášků (kromě antibiotik i kortikoidy a další podpůrné léky) Postupně odezněly bolesti kloubů a svalů, bolesti v uších, střídání pocitu horka a zimy. Žaludek v pořádku, chuť k jídlu výrazně lepší. Nyní přetrvává občas zvýšená teplota max. 34°C, ale co zůstalo jsou hodně nateklé mandle, kdy v krku stále cítím "překážku" právě v oblasti mandlí směrem nahoru k nosohltanu, občas bodání, škrábání v krku, ztížené dýchání (hlavně při námaze a vleže). Pocit překážky ojediněle vyvolává lehký pocit na zvracení. S příjmem potravy problém není, při jídle se naopak krk trochu uvolní. Potýkala jsem se se zadní rýmou a zahlenění, obojí se zlepšilo jen mírně (piji vincentku, proplachuji nos) Rýmu jako takovou nemám, ale celoročně posmrkávám. Občas si odkašlu, ale když je to takový až dávivý kašel. Na ORL mandle shledány zduřelé ale jinak v pořádku, bez čepů a podčelistní uzliny nateklé. Kontrolní výtěry v pořádku. Přikládám výsledky z infekčního oddělení před zahájením léčby injekcemi. Chtěla jsem se prosím poradit, co by mohlo pomoci na oplask mandlí. Za měsíc jsem objednaná na alergologii, můžou být tyto problémy způsobené nějakou alergií či oslabenou imunitou? (Po státnicích, příjímačkách, k tomu dvě brigády - přijde mi, že tělo trochu vypovědělo). Omlouvám se za zdlouhavý dotaz a moc děkuji za odpověď. (Léčím se s vysokým tlakem a sníženou funkcí štítné žlázy)

Odpověď odborníka:

Barboro, mandle máte opravdu pozánětlivě zvetšené, ale jinak vypadají dobře. Na oplasknutí můžete vyzkoušet volně prodejný Aescin v dávkování 2-2-2, ale výsledek není zaručený. Pokud máte angíny opakovaně a zvětšené mandle Vám mechanicky vadí, mohli by na ORL zvážit jejich odstranění, tzv. tonsilektomii. Protože ale mandle mají v organismu svoji funkci, je třeba uvážit všechna pro a proti.
Na chronickou zadní rýmu obvykle zabírá kortikoidní sprej do nosu, který Vám může předepsat praktik, ORL lékař nebo alergolog.
Oslabená imunita v důsledku stresu jistě může hrát roli. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

MUDr. Barbora Bačová
MUDr. Barbora Bačová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: