Nateklé stěny v krku

Dobrý den potřebovala bych poradit. Už měsíc a půl mám zarudlý krk a přijde mi i že nateklé stěny v krku. Za ten měsíc a půl jsem lítala mezi pohotovostí obvodním lékařem a orl a pořád nevím co mi je. Poprvé u obvodního jsem dostala Penbene 1500 po pár dne jsem skončila na pohotovosti se zhoršením tam mi doktorka řekla že si obvodní asi myslela že mám angínu a tak mě poslala na orl. Tam mi napsali Zinnat 500 opět žádné zlepšení tak jsem skončila opět na orl . Po dvou týdnech z orl k obvodnímu že si mám zajít na sono krev a výtěr (Na orl se pan doktor divil že za ty dva týdny mě ještě na ty odběry neposlali). Výsledky krve, výtěru i sona v pořádku bohužel se to ani po tom měsíci nezlepšilo takže jsem šla znova k obvodnímu dostala jsem rovamycine na 5 dnů. Po 5 dnech opět žádné zlepšení takže jsem šla k obvodnímu znova. Koukl mi do krku řekl že nic nevidí (ani si tam neposvítil) a řekl mi at si koupím Orofar. A udělal my znova výtěry a opět v pořádku. Už vážně nevím co dál za ten měsíc jsem úplně fyzicky i psychicky vyčerpaná zhubla jsem zničeho nic 5 kg. Jinak žádné jiné příznaky nemám jen to zarudnutí v krku a přijde mi i že ty stěny jsou nateklé dost špatně se mi polyká pár dnů je to lepší a pak třeba dva dny v týdnu zase horší dávím se a mám pocit že mám něco zaseklé v krku. Můžete mi poradit co s tím už nevím kam se obrátit. Bohužel jiného lékaře si také najít nemůžu nebo tu jedna doktorka skončila a vše jsem obvolala a nikdo nenabírá.

Odpověď odborníka:

Vážená Veroniko,po přečtení Vaší cesty po lékařích jsme se zamýšlela nad tím, proč jste na počátku šla na obvod. Proto, že máte začervenání v krku, či jste měla silné bolesti v krku a teplotu?To je dosti podstatné.Bohužel Vám obv. lékař hned nasadil Penbene, aniž si udělal výtěr.Při angině zabere na 99%. Další antibiotika byla zbytečná i vzhledem k tomu, že výtěry a laboratoř máte v pořádku.Pobolívání v krku způsobuje řada faktorů a ne jen bakteriální infekce.A na pocit cizího tělesa v krku nemají vůbec význam. Na Vašem obrázku je zachycen čípek, část patra a mandle a přední oblouky mandlí v horní polovině. Na obrázku je vidět jen zmnožená cévní kresba oblouků, což ale není nemoc a jinak i mandle jsou klidné, otok sliznice nevidím.Pokusím se Vám poradit, protože máte určitě jen poruchu funkce sliznice, která vytváří sekret, aby byly sliznice stále vlhké a byla pohoda v krku. Je-li sekretu málo, hlen se na sliznici přilepí a Vám samozřejmě vadí a vnímáte jako pocit cizího tělesa v krku. Vždy jde jen o přechodnou poruchu a během několika týdnů se urovná. Kupte si v lékárně tak zvané natriové sole. Sůl naberete na špičku kulatého nože od příboru, dejte do skleničky s vlažnou vodou a několikrát za den si vykloktejte a hlavně na noc! Do nosu před spaním. Během dne můžete vycucat Panthenol tabl. 2-3x 1 tabl. Jak po kloktání, tak po vycucání tablety alespoň 20 minut nic nejíst ani pít, aby účinek na sliznice byl dostatečný. Na noc si ještě vstříkněte vincentku nosní spray. Tím zabezpečíte zvlhčení sliznic.Po 2-4 týdnech léčby byste měla být v pořádku.

MUDr. Helena Rosická
MUDr. Helena Rosická

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: ORL Rosička s.r.o., ambulance ORL pro dospělé a děti, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: