Nateklé uzliny

Dobrý den, už více než rok a půl mívám nateklé uzliny (za uchem, příušní, pod krkem) nepravidelně, občas je na nějakou dobu klid a pak se zase nějaká objeví. Skoro pokaždé jsou i bolestivé. Letos v zimě jsem prodělala bronchitidu /léčeno Biseptolem a později Klacidem/ a půl roku nazpět mononukleózu. Vždycky když jdu k mojí paní doktorce, tak mě doslova odpálkuje s tím, že to nic není, že je to normální. Svádí to na prodělanou mononukleózu a nevím na co ještě. Navíc jsem delší dobu pořád unavená. Nevím, co si o tom mám myslet. Když mě něco bolí, tak to přece nebude jen tak. Trápí mě to. Na internetu jsem četla o leukémii, rakovině lymfatických uzlin. Dost mě to vystrašilo. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano. Infekční mononukleóza často způsobí, že krční uzliny reagují na infekční i neinfekční (například stres) podněty rychleji než uzliny původně zdravé. Pokud uzliny bolí, tak bych se rakoviny neobávala. Uzliny podezřelé z rakovinného bujení jsou velké, tuhé, nebolestivé a zvětšují se. Pokud se vždy Vaše uzliny zmenší, není se čeho bát. Pokud byste chtěla podrobnější vyšetření, požádejte Vaši lékařku o doporučení k vyšetření na infekční ambulanci v případě, že se uzliny opět zvětší. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: