Nateklé uzliny na krku

Prosím o radu. Už víc než 2 roky mě trápí nateklé uzliny na krku a stálý pocit zahlenění v krku. Neustále mě to nutí pokašlávat a pochrchlávat, abych nějakým způsobem krku od hlenů ulevil. S velkými problémy a jen občas, se mi podaří vykašlat žlutozelený hlen. Někdy je hlen i bezbarvý a velmi silně lepivý. Docházím s tímto problém k lékařům už rok. Zkoušel jsem spousty léků a přípravků na uvolnění hlenu a vůbec nic nepomohlo, včetně inhalace. Jsem nekuřák. Po prvním sonu krku, které jsem absolvoval asi před 3 měsíci, bylo zjištěno, že na levé straně krku mám uzlinu 29 x 10 mm a na pravé straně 31 x 10 mm. Uzliny se nezvětšují, jsou pohyblivé a dle mého nejsou úplně tvrdé. Píši dle mého, jelikož nikomu z lékařu se je nepodařilo nahmatat, mimo mě samotného. Dále dle sona bylo zjištěno, že uzliny jsou pravidelného tvaru a nemají vzhled jasně infiltrovaných uzlin. Před sonem jsem absolvoval vyšetření na ORL, kde jsem byl prohlídnut. Byly mi udělány stěry z krku a nosu a bylo mi řečeno, že je vše v pořádku. U mé obvodní lékařky mi byly také několikrát udělány stěry z krku, rentgen plic a několikrát brána krev na krevní obraz.. vše v pořádku. V té době jsem měl i problémy od žaludku a s občasným pálením žáhy. Byl jsem tedy odeslán na gastro, kde mi byl po fibroskopii diagnostikován lehčí gastroezofageální reflux a dostal jsem na 3 měsíce prášky ( Nolpaza ) s tím, že zahlenění může být od refluxu. Bohužel po 3 měsíčním dobrání prášků, mi zmizely pouze problémy se žáhou, ale uzliny i zahlenění v krku stále zůstalo a ani trochu se nezlepšilo. Byl jsem tedy ještě odeslán na alergo, jelikož jsem alergický na jarní pyly. Tam mi bylo ale jasně řečeno, že uzliny v žádném případě nemám od alergie a byla mi opět vzána krev na krevní obraz. Zde píši výsledné hodnoty krve : FW / 1h 2, FW / 2h 9, IgM 0.9, Leukocyty 4.2, Erytrocyty 5.35, IgA 2.73, Hemoglobin 171, IgG 16.2, Tyč-mikr. 0.00, Hematokrit 0.46, Lymfocyt-mikr. 0.57, Hemolýza 0, MCV 85, Monocyt-mikr. 0.04, Chylozita 0, MCH 32, Iktericita 0, Basofil-mikr. 0.00, Metamyelocyt 0.00, RDW-křivka ery 12.4, Trombocyty 224, Myelocyt 0.00, Promyelocyt 0.00, MPV 8.9, PDW-ADVIA 51.2, Blast 0.00, Erytroblast 0, Monocyt 0.06, Basofily 0.01, Patalogické: Segment-mikr. 0.29, Eosinofil-mikr. 0.10, MCHC 374, Segmenty 0.32, Lymfocyty 0.52, Eosinofily 0.08. U mé obvodní lékařky mi bylo řečeno, že uzliny budeme hlídat, aby se nezvětšovaly. Já s tímhle výsledkem ale nejsem spokojen, přeci není normální,abych je měl takhle nateklé už déle než 2 roky ? Zvlášť když mě po celou dobu k tomu trápí to otravné zahlenění krku. Může být nějaká spojitost mezi uzlinami a zahleněným krkem ?? Chystám se opět ke své lékařce, jelikož za poslední 3 týdny se mi přidaly ještě silné noční poty. Pouze ale v oblasti hlavy a nejsou každou noc. Nevím zda je to pot z tepla nebo ne, spím ale v chladné místnosti a na případné teploty vůbec netrpim. Jak mám prosím dále postupovat ? Mám se znovu nechat doporučit na ORL, případně rovnou na hematologii? Nebylo mi například vůbec provedeno serologické vyšetření krve. Je tu nějaká pravděpodobnost, že by se mohlo jednat o něco vážnějšího ? třeba lymfom?? moc děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Jane, pečlivě jsem si přečetla podrobný popis Vašich potíží, podle laboratorního vyšetření krve nic nesvědčí pro diagnosu lymfomu, dle mého názoru by bylo vhodné zopakovat ORL vyšetření k objasnění příčiny zahlenění v krku, také bych doporučovala vyšetření na možné infekční příčiny Vašich potíží a hematologické vyšetření. Je málo pravděpodobné, že by byla souvislost mezi zahleněním krku a zvětšenými uzlinami. Přeji Vám pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: