Natržené vazy v koleni

Dobrý den, zhruba před měsícem a půl jsem si při hokeji zranil koleno nárazem do tyče hokejové brány. Asi týden jsem si dával pauzu a koleno jsem ledoval 4. dny a potom jsem se vrátil ke sportovní aktivitě. Koleno mě sice bolelo, ale i přes bolest jsem aktivně trénoval (fotbalové tréninky) a chodil na hokej do doby (4.3.2016), kdy mi přišli výsledky MR, na které jsem byl ve FN Motol. Výsledky: MR levého kolenního kloubu (TSE T2, T1 cor, , STIR cor., TSE PD fs sag + ax., T2 merge2D cor., TSE T2, T1 sag.) Zmnožená nitrokloubní náplňs maximem v suprapatell. recessu, mediální plica. Naplň bursy pes anserinus. Postkontuzní edém dřeně ventrální části laterálního kondylu tibie. Oba menisky normální tvaru, bez traum.změn. Vyšší signál úpnu šlachy m. popliteus . Parciální léze prox. úpnu lig.coll.later., LCM bez traumatu. přední zkřížený vaz jen s minimálně zvýšeným signálem Vysoký signál a rozšíření v rozsahu LCP ! hlavně ve střední části - parciální rutpura vs. Fem.patell skloubení bpn, ostatní měkké tkáně rovněž. Chrupavky bez postižení. Závěr: parc. ruptura LCP, distenze LCA, par. léze LCL tendinoza šlachy m. popliteus, náplň bursy pes anserinus Jelikož jsem prodělal plastiku předního křížového vazu a ošetření menisku na pravém koleni, před třemi roky, raději bych dal přednost léčbě bez operace, pokud je to možné. Také by mě zajímalo zda-li je možné při natržených vazech alespoň vyklusávat aby nedošlo k dalšímu poškození vazů popřípadě jakým pohybům se vyvarovat. Předem děkuji za odpověď. Robert

Odpověď odborníka:

Velmi přesný popis MR kolena. Ukazuje jen na částečná poškození měkkých struktur, které zpevňují a usnadňují hybnost kolenního kloubu. Podle popisu se drobné defekty zhojí jistě bez operace. Po 6 ti týdnech je již rehabilitace živější, postupně chůze a s drobným klusem je možná. Při namáhavějších činnostech bych doporučil elastické obinadlo. Jinak dle kontroly vašeho ortopeda. Stav bude ale příznivý.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x