Natržený vnitřní vaz v koleni

Dobrý den.Chci se zeptat.Jsem dost aktivní sportovec.Chytám amatérsky lední hokej(2x-4x týdně,když se to sejde).Vrátil jsem se i k hokejbalu,v létě nohejbal atd.Při zápase v hokejbale 15.září mě ruplo při rozkleku v koleni,jako když rupne větev.Takových zákroku jsem udělal stovky.Druhý den jsem navštívil chirurgii a udělán i RTG(nic).Diagnoza natažený vaz-dlouhá ortéza a klid-menisky v pořádku.Za týden až dva týdny kontrola na ortopedii.Jenže já chodil ještě 14 dní do práce(fyzická práce-skladník)s tím že to přejde.Ale nepřešlo-nemohl jsem už ani pomalu chodit.Tak jsem se dostavil po 11 dnech od úrazu na ortopedii,diagnóza natržený vnitřní vaz-ihned klid,berle a dlouhou ortézu 4 týdny,léčeno konzervativně.Pícháno 30 injekcí do břicha clexane 0,6.Na ortopedii si mě převzal jiný Dr.Nyní vaz srostl-jizva dle ultrazvuku.Chodím nyní na rhb-elektroléčba a cvičení.Zkouším doma udělat lehce brankářský rozklek,ale píchá mě vnitřní strana(tak trochu táhne).Trochu mě i připadá jak když mám nateklý vnitřní kloub,ne náplň v koleni.Na rhb říkájí,že to může trvat 3 měsíce i déle.Od té doby co čtu různé recenze se bojím,aby to nebyl vnitřní meniskus nebo něco jiného.Od záčátku úrazu koleno bez náplně,mohl jsem i v pohodě chodit,schody bez problémů.Navštívil jsem celkově 4x ortopedy a všichni mluví spíš o tom vazu.Tak doufám že mají pravdu.Koupil jsem si i výživu-tablety Flexit Gelacoll a zakoupil jsem i prissnitzuv mast na klouby-zábal.Co magn.rez.,mám na ní nárok?Nebo ultrazvuk odhalí něco v kloubu?Nebo mám podstoupit artroskopii(nechci zas znovu marodit kvůli zaměstnání)? Děkuji předem za odpověď.Michal.

Odpověď odborníka:

Je velmi nesnadné stanovit diagnozu částečné natržení předního zkříženého vazu jen klinicky. Tato diagnoza není nijak závažná a po době, kterou uvádíte by mělo být vše v pořádku. Pokud jsou potíže jak uvádíte je pravděpodobně poškození vnitřních struktur ještě další. Pokud se stav neupravuje opravdu je na místě provedení vyšetření magnetickou rezonancí, která s velkou pravděpodobností diagnozu upřesní. Pokud bude zjištěno poškození menisku potom je na místě diagnostická a terapeutická artroskopie s konečným vyřešením stavu s následnou rehabilitací.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: