Návaly horka

Dobrý den, prosím o radu: od října 2011 se léčím se zvýšenou funkcí štítné žlázy (nasazen Thyrozol 2x denně 10 mg a Concor 1x denně), trpěla jsem hypertenzí, tachykardií, návaly, únavou, padáním vlasů, přestala jsem menstruovat, v téže době mi také byla zjištěna cysta na levém vaječníku a v prosinci 2011 jsem podstoupila laparoskopii – levostranná adnexotomie. Od nasazení Thyrozolu i a Concoru se mi výrazně ulevilo, menstruace se vrátila do normálu, od ledna 2012 hyperfunkce tyreoidální zklidnělá, od dubna 2012 beru jen Thyrozol 2x týdně ½ tbl. , zde je nález z kontroly z 13.8.2012: TSH 1,806 mIU/I, volny –T4 13,20 pmol/l, Parathormon 41,8pg/ml, tyreoidální orbitopatie nezávažná, malá difuzní struma 1.stupně tužší elastické konzistence, echogenita oboustranně lehce snížená, textura lehce nehomogenní, v obou lalocích špatně ohraničená hypodenzní ložiska, vpravo paratracheálně hypoechogenní ložisko vel. 0,65 cm. Moje endokrinoložka mi již chtěla léky při této poslední kontrole vysadit, ale protože se mi nyní od začátku srpna opět objevily návaly horka a velká únava (i když v menší míře než poprvé), byl mi Thyrozol ponechán a beru ½ tbl obden. Hodnoty krve ohledně štítnice mám prý v pořádku, proto by mě zajímalo, zda ty návaly a pocení nemohou mít jinou příčinu, např. klimakterium( je mi 46 let). Menstruaci jsem naposledy měla docela slabou a čekala jsem na ni 40 dní, při kontrole na gynekologii mi bylo řečeno, že to může souviset s mojí léčbou štítné žlázy, naopak lékařka na endokrinologii řekla, že to s tím nesouvisí a celkem naštvaně řekla, že tedy neví, co se mnou a že Thyrozol mi kvůli těm návalům dál ponechá. Nevím, zda se jedná o relaps hyperfunkce, nebo se vrátit na gynekol. a požádat o HST (nebo užívat přír. preparáty, např. Gynex), nechci vypadat jako hypochondr, ale dost těmi návaly trpím, ztěžuje mi to normální život. Děkuji za odpověď a Váš čas. S pozdravem Alena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste podstoupila operaci vaječníků, při které vám jeden celý odebrali, pak jistě můžete trpět nedostakem ženských hormonů a z toho vyplývajících obtíží. Mohou být tedy skutečně počínající přechodové obtíže. Být vámi, zkusila bych na prvním místě fytostreogeny (např. Sarapis Soja) nebo klidně i Gynex. Pokud to nepomůže, můžete vyzkoušet i hormonální substituční léčbu. Hodně štěstí

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: