Návaly horka a pocení

Dobrý den, už asi 2 roky mám problém s náhlými "záchvaty" nadměrného pocení, především se mi potí hlava, hruď a záda. Jsem alergik a beru prášky Xyzal. Když jsem byl s tímto problémem u své obvodní lékařky, pouze mi řekla, ať si koupím antiperspirant a vhodně si vybírám oblečení, že žádné prášky na to neexistují. Vím, že je přirozené se potit, ale to, jak se potím já je opravdu nesnesitelné, včera jsem byl na obědě a vše bylo v pořádku, dnes mě během oběda zachvátilo nevydržitelné vedro, začal jsem se příšerně potit, bylo mi špatně a klepaly se mi hrozně ruce, problém s klepáním rukou mám již delší dobu, ale nikdy to nebylo v takové míře jako při tomto "záchvatu". Tyto stavy mívám i při běžném sezení, prostě kdekoli, poté se musím jít někam projít nejlépe na čerstvý vzduch a pomalu se to lepší. Strašně mi to vadí a ubírá na sebevědomí. Je možné, že by to bylo spojené s tou alergií? Začal jsem používat driclor, ale to mi pomáhá pouze pod paží, jinak jsem slyšel a iontoforéze, ale nevím, jak by se dala uplatnit na celé hlavě. :D Chtěl jsem Vás poprosit o radu a předem moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, záchvat, který popisujete (pocení, celková nevolnost, klepání rukou, zlepšení na vzduchu) by mohl být klidně v rámci tzv. panické ataky, tudíž psychického původu. Mohly by pomoct prášky na sklidnění. Co se týče např. endokrinologických příčin (hormonálních), při zvýšené funkci štítné žlázy, při nadprodukci katecholamínů (stresové hormony nadledvin), karcinoidu nebo nadprodukci růstového hormonu může dojít k nadměrnému pocení. Záchvatovité by ale bylo spíše jenom při nadprodukci katecholamínů či karcinoidu, ale bylo by doprovázené bolestí hlavy, bušením srdce, dušností, vzestupem krevního tlaku, event. zčervenáním. Ostatní zmiňované nemoci by byly také doprovázené dalšími chorobnými příznaky. Tudíž si myslím, že pokud se jinak cítíte zdráv, nepozorujete na sobě výraznější změny, zkusila bych konzultovat psychologa/psychiatra. Ohledně iontoforézy Vám bohužel poradit neumím, to by byla spíše otázka na dermatologa. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nehřešte na zdraví svých nohou. Nemusí trvat věčně
Články: Nehřešte na zdraví svých nohou. Nemusí trvat věčně
Starat se o nohy se vyplatí...
Matkou po čtyřicítce?
Články: Matkou po čtyřicítce?
Máte za sebou už čtyři...
Chřipka jako varování přetíženého organismu
Články: Chřipka jako varování přetíženého organismu
„Včera u mě propukla...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: