Návaly v hlavě, epilepsie?

Dobrý den, vše začalo v dětském věku (cca 3 roky) kdy jsem se bouchnul do hlavy a začal jsem dostávat záchvaty typu ječení a následné ochabnutí celého těla. Při popsání symptomů dětskému lékaři , který o úderu do hlavy nevěděl bylo podezření na epilepsii. Při návštěvě lékaře u nás doma se záchvat opakoval a po vyšetření prohlásil, že epilepsii to v žádném případě není a zda jsem se před několika dny neudeřil do hlavy. Bylo mu to potvrzeno a následně řekl, že to bude sraženina na mozku, kterou posléze potvrdilo i vyšetření v nemocnici. Následně jsem byl několik let sledován i na domnělou epilepsii a již bez dalších záchvatů. V roce 2004 mě byl diagnostikován hodgkinův lymfom při chemoterapii jsem prodělal chřipku s kterou jsem byl hospitalizován a v nemocnici jsem dle informací ve spánku prodělal epileptický záchvat. Následné vyšetření v nemocnici epilepsii nepotvrdily a byl jsem informován že pokud se bude záchvat opakovat tak se bude muset nasadit léčba. Cca rok po chemoterapii si pamatuji jak jsem šel v 6 ráno na záchod a následně si pamatuji už jen probuzení v 10 hodin v posteli s bolestí hlavy. Při pátrání po tom co se mi stalo jsem zjistil, že jsem upadl v pokoji kde přední částí hlavy jsem narazil na dřevěnou sedačku a zadní částí hlavy na dřevěný spodek skříně. Ještě v ten den jsem byl odvezen do nemocnice kde mě následující den informovali že během noci jsem prodělal epileptický záchvat. Další série vyšetření, které nic neprokázali, ale již mě byla zavedena léčba na epilepsii a po dvou letech bez záchvatu zase ukončena. Situace se opakovala opět nyní 2.1. kdy nad ránem jsem začal jako by křičet ze spánku následně chrčet a byl jsem celý bledý. Vše cca do 15 minut odeznělo. Dle informace jsem neměl žádné křeče ani pěnu od úst. Pamatuji si až záchranáře u nás doma (do té doby nic, ani to že jsem šel na wc), kterým se dg epilepsie taky nezdála jelikož jsem byl už úplně v pořádku. Aplikovali jen uklidňující injekci s doporučením ať navštívím ošetřujícího lékaře. Po aplikaci injekce jsem již mnoho nenaspal cca půl hodiny. Rovněž od chemoterapie v roce 2004 mívám jen při nachlazení zvláštní návaly nebo tlaky v hlavě (nevím jak to přesně popsat) trvá to vždy jen pár sekund a během té doby není mozek schopen akce. Mluvit dokážu ale jen základní běžně používané fráze vše si uvědomuji ale nejsem schopen myslet. Po odeznění stavu již vše v pořádku. V závěru bych ještě upozornil na to, že všechny záchvaty se odehrály během spánku a většinou ve vyhrocených situacích, chemoterapie+chřipka, úraz hlavy a v poslední řadě jsem toho moc v týdnu před koncem roku nenaspal+oslavy nového roku kdy záchvat se dostavil až 2.1. po 4 hodině ranní kdy jsem šel spát cca v 22:00. Chtěl bych Vás tedy poprosit o vaši radu popřípadě zkušenosti o jaké onemocnění by se mohlo jednat. Dg epilepsie se mě moc nezdá jelikož bych řekl, že při mém průměrném 6,5 hodinovém denním spánku a celodenní práci na pc by se záchvaty epilepsie museli projevovat častěji a ne odstupem několika let a to až při vyhrocených situacích. Děkuji za Vaši odpověď a přeji příjemný zbytek dne.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za obšírný popis, nevím zda jste prošel EEG a MRI. Určitě by se Vás stav měl došetřit, i když dle Vašeho sdělení je poúrazová epilepsie vyloučena. může zde svoji roli sehrát i Vaše psychické ladění. takže doporučuji došetřit po konzultaci s neurologem.

prim. MUDr. Jarmila Zipserová
prim. MUDr. Jarmila Zipserová

Specializace: Rehabilitace (fyziatrie, balneologie a léčebná rehabilitace)
Pracoviště: Neurorehabilitační klinika AXON Praha,
Městská poliklinika Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: