Navrácení metabolismu do původního stavu po užívání kortikoidů

Dobrý den, prodělala jsem toxoalergickou reakci, která vznikla poté, co mi má praktická lékařka chybně diagnostikovala angínu a nasadila Augmentin, který mi způsobil exantém - nakonec vyšlo najevo, že mám mononukleózu a strávila jsem 10 dnů v nemocnici léčbou solu-Medrolem i.v. (a dithiaden). Na domácí léčbu mi nasadily Prednison 20 mg tabletu a půl denně a po 3 dnech snižovat dávku o 1/4 tablety. Mononukleózu dávno nemám (krevní obraz v pořádku) a s vyrážkou jsem se dlouho potýkala a ještě stále mám dozvuky. Nejvíce mě však trápí nežádoucí účinky kortikoidů s tím, že mi rozhodily metabolismus. Během užívání jsem trpěla velkým hladem a natekla v obličeji a v oblasti trupu (patrně jsem prakticky nic nepřibrala, ale změnilo se mi rozložení tuků v těle - jinak já vážím cca 49-50 kg, takže nejsem silná, nicméně se mi částečně změnila postava (tuky na trupu, v oblasti břicha a na rukou), což mě začíná psychicky deptat plus tedy oteklejší obličej, který se proměňuje - jednou více, jindy méně oteklý). Nyní jsem asi týden po úplném vysazení kortikoidů a netrpím např. tím hladem, ale nejsem spokojena se svým vzhledem a přitom se nijak nepřejídám a snažím se držet zdravého životního stylu. Bohužel lékařkou mi bylo doporučeno se čtvrt roku vyhýbat fyzické aktivitě, ale zároveň potřebovala bych nějakým způsobem cvičit. Ptám se, kdy tyto nežádoucí účinky zmizí - kdy se mi upraví hladina hormonů v těle. Alergickou reakci a následnou léčbu vnímám jako zbytečnou vzhledem k tomu, že mě doktorka primárně špatně zdiagnostikovala, proto jsem poměrně rozhořčená a netrpělivá, protože kortikoidy vnímám hodně negativně po této zkušenosti. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tato chybná diagnóza je bohužel častá a je to způsobeno tím, že u infekční mononukleosy jsou přítomné jednoznačné známky anginy a standardně se jaterní testy nestanovují. Tudíž se pak nasadí penicilinové antibiotikum, na které má spousta lidí kožní reakci, čímž se teprve přijde na to, že to nebyla čistě angina. Vy jste ale měla tu smůlu, že Vaše kožní reakce byla až moc výrazná. Co se týče efektu kortikoidů, jejich efekt by měl ustoupit, ale nebude to hned. Odhadla bych cca do 6 měsíců, závisí to od jejich závažnosti. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: