Návrat hpv viru

  • Dotaz od: Kristyna 20 let
  • Publikováno: 26.1.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, v srpnu 08 jsem objevila na svém genitálu malé bradavičky, proto jsem šla ke gynekologovi, který mi udělal vyšetření. Výsledek byl pozitivní na hpv. Šla jsem na specializované středisko v Kateřinské ulici, kde mě poslali 19.12.08 do Motola na konizaci a odstranění bradavice?. Výsledkem z konizace bylo střední až těžká dysplazie. Po 3 tydnech, kdy jsem byla na prohlídce u gynekologa mi doporučil očkování. 2 dny před tím jsem si na genitálu objevila opět malý výrustek na který jsem ho upozornila, řikal že se nejspiš nejedná o bradavici a oočkoval mě 1. dávkou Silgardem. Dnes, což je po 5 dnech po očkování, mi přítel po prozkoumaní zdělil, že tam mám 5 malých bradavic. Ráda bych se Vás proto zeptala: 1) mohl mi opět po měsíci od zákroku zhoubne pusobyt HPV virus, nebo se jedná pouze o bradavice? Pohlavni styk byl pouze s kondomem, ale oralni styk z me strany bez.(nevedeli jsme o moznosti prenosu). Kontrola po zákroku na specializovaném pracovišti mě čeká až za měsíc. 2)bude ockovani ucinne, pokud se provadi zamerne s vyskytem bradavic a virem HPV? 3)pravdepodobne na me prenesl HPV pritel, ktery je o 10 let starsi a zil bujnym sexualnim zivotem. Budeme se stale navzajem nakazovat? Pripadne jak tomu zabranit. 4)pokud bude muj nalez opet pozitivni, budu muset jit zase na konizaci a pod narkozu, nebo je i jiny zpusob? Dekuji za odpoved Kristyna

Odpověď odborníka:

Dobrý den, očkování proti HPV nepředstavuje lébu již vzniklé infekce, pro Vás znamená pouze prevenci proti několika jiným typům HPV - samozřejmě pokud jste se s nimi již v minulosti nesetkala. Co se týče nálezu na genitálu, vzhledem k Vaší anamnéze bych jistě uspíšila návštěvu gynekologa, je pravděpodobné, že se jedná o nové projevy HPV infekce. K Vaší druhé otázce - očkování by mělo být účinné na ostatní typy HPV viru, nicméně není běžné očkovat již nakažené ženy. Za třetí: HPV infekce je přenosná sex. stykem, pokud by pozitivita HPV ve Vašem organismu dlouho přetrvávala, jste ohrožena vznikem prekancerózy až rakoviny. Nezbytná je důsledná hygiena, posílení imunity a nestřídat partnery. Za čtvrté: někdy je opravdu nezbytné konizaci opakovat, nejčastěji právě u žen, které jsou HPV pozitivní i po první konizaci.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: